Хуманиста обрадовао Драгутина Угреновића из Градишке након писања Гласа Српске бициклом

Милан Вујић
Хуманиста обрадовао Драгутина Угреновића из Градишке након писања Гласа Српске бициклом

ГРАДИШКА - Драгутин Угреновић из градишког села Милошево Брдо више неће морати свакодневно да пјешачи 60 километра до посла и назад, јер је добио бицикл, па ће овим путем крстарити на два точка.

Овај рекордер у пјешачењу у Градишци, али и шире, моћи ће бар на неко вријеме да заборави на свој мукотрпан рекорд, што му засигурно неће тешко пасти. Послије писања "Гласа Српске" о Угреновићу који до посла неријетко пјешачи и шест часова, овом храбром човјеку је један суграђанин поклонио бицикл вриједан 520 марака. Хуманиста, који је желио да остане анониман, Угреновића је позвао путем телефона и рекао да ће му купити бицикл чим дође у град.

- Цијепао сам два дана дрва у селу како бих нешто зарадио. Зазвонио ми је телефон и један човјек ми је рекао да жели да ми купи бицикл како више не бих пјешачио толике километре - прича Угреновић који је био у невјерици када је чуо лијепе вијести.

У град је дошао у четвртак ујутро и јавио се човјеку великог срца који му је рекао да га чека испред продавнице спортске опреме.

- Изашао је из аутомобила и одмах ме препознао. Рекао ми је да уђемо у радњу и да изаберемо бицикл. Када сам видио цијене, било ми је непријатно. Казао сам му да је овдје скупо, и да је боље да одемо купити неки полован бицикл од 150, 200 КМ, али он је одмахнуо руком и рекао: "Само нови" - испричао нам је Угреновић који је захвалио "Гласу Српске" и хуманом човјеку који није хтио да се експонира, јер више неће морати толико да пјешачи.

Овај вриједни човјек никада није бирао послове и увијек се трудио да, како каже, поштено заради свој комад хљеба, па је због тога имао јаку вољу да пјешачи сатима. И тако већ седам година, корак по корак, по врућини, киши, снијегу, Угреновић на вријеме стиже на надницу. Није запослен, али увијек нађе неки посао, јер газде знају да је поуздан радник. Похвалио нам се да је, откад интензивно пјешачи, прешао око 70.000 километара.

Угреновић каже да ће му бицикл пуно олакшати пут до града и назад.

- Сада имам много више времена, па ћу можда успјети да нађем још који посао. Бициклом у своје село стижем за само сат, док сам раније морао да пјешачим шест сати у једном правцу - прича насмијани Угреновић који нам је махнуо, а затим се упутио у Милошево Брдо.

Смршао 80 килограма

Драгутин Угреновић каже да је пресрећан што је добио бицикл, али да се, ипак, неће у потпуности одрећи пјешачења. Истиче да су му управо километри које је "превалио на ногама" помогли да се избори са високим крвним притиском, дијабетесом и гојазношћу.

- Имао сам 150 килограма, слабо сам се кретао, јео сам све што ми дође под руке, па сам добио висок крвни притисак и шећерну болест. Схватио сам да морам нешто предузети, па сам смањио оброке и почео да живим здравим начином живота - прича Угреновић који сада има седамдесетак килограма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана