Хумани људи у акцији да спасу обољелу мајку из Петрова

Данијела Стоканић
Хумани људи у акцији да спасу обољелу мајку из Петрова

Добој - Новац за лијечење самохране мајке Зорице Катанић (40) из Петрова, која је обољела од карцинома јајника, почео је да пристиже са свих страна у нади да ће се овај велики борац за живот што прије вратити кући и узети у наручје своје трогодишње близанце.

Катанићева је у Шпанији, гдје чека коначно стручно мишљење тамошњих љекара о свом здравственом стању, како би могли отпочети са лијечењем или операцијом, за шта је потребно око 50.000 евра, што је тренутно недостижна цифра.

Њу у кући жељно ишчекују синови, трогодишњи близанци Лука и Андреј, о којима брину њени родитељи.

Катанићевој је у октобру прошле године дијагностикован карцином јајника, након чега је услиједила операција у Бањалуци и осам хемиотерапија, али болест није заустављена. Нажалост, карцином је метастазирао и проширио се на јетру, због чега је спас потражила на другом мјесту.

Једна од њених најбољих другарица, која је све вријеме уз њу, Тијана Нинковић истиче да је ову храбру жену немогуће не вољети због доброте и ведрине којом зрачи.

- Уз Зорицу сам стално била све док није отишла у Шпанију. Ни ова опака болест није успјела да скине ведрину са Зоричиног лица. Њу просто кад видите дан вам је лијеп - каже Нинковићева, која на све могуће начине покушава да прикупи новац за Зоричино лијечење.

Додала је да њен дух ни на тренутак није поклекнуо иако се бори са опаком болешћу, те да јој жеља да узме у наручје своје синове даје снагу да буде још снажнија.

- Она је ментално најснажнија особа коју сам срела у животу. Неко други би на њеном мјесту давно потонуо - рекла је Нинковићева, која је свакодневно у контакту са Катанићевом, за коју каже, да једино није помогла ономе ко помоћ од ње није тражио.

И пријатељица Свјетлана Чакаревић захвална је свим добрим људима који помажу Зорици да се врати својим синовима.

- Срећни смо што сви хоће да помогну Зорици да што прије оздрави, од дијаспоре до Добојлија - рекла је Чакаревићева.

Према њеним ријечима, Зорицу живот у посљедње вријеме није нимало мазио, прије два мјесеца јој је умро брат.

- Дјеца, коју чувају Зоричини родитељи, иако су мала, свјесна су свега. Кад год се путем интернета чују са мајком, почну да плачу и зову је "Мама дођи кући". Много су везани за њу, јер до сада се нису одвајали - рекла је Чакаревићева.

Она је казала да су и Зоричини синови велики борци, баш као њихова мајка. Испричала је да су дјечаци прерано рођени и да су једва преживјели.

Предсједник невладине организације (НВО) "Отворена мрежа"  Алмир Чехајић Батко је рекао да је помоћ од ове НВО затражила једна од њених другарица.

- На основу налаза наших љекара Зорица није имала шансе да преживи. Међутим, када је отишла у Шпанију, на прегледу је установљено да њено здравствено стање није тако црно као што је то код нас представљено - рекао је Батко.

Он је додао да ће данас након комплетних налаза тамошњих љекара бити познато да ли ће Катанићева бити оперисана или лијечена хемиотерапијом.

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да за сада није било захтјева за лијечење Зорице Катанић у Шпанији.

- Иначе, осигураници могу да остваре право на лијечење у иностранству у случају да се њихово лијечење не може обавити у нашим здравственим установама нити у установама у Србији са којима Фонд има уговор - рекли су у Фонду.

Додали су да у овим ситуацијама, када се одобри лијечење у иностранству, Фонд финансира минимално 30 одсто трошкова лијечења, под условом да се не ради о експерименталној методи лијечења, јер та лијечења не покрива здравствено осигурање.

Жиро-рачуни

Сви хумани људи који желе да помогну да Зорица Катанић оздрави и да се врати кући својим синовима, новац могу да уплате на текући трансакциони рачун СБЕРБАНКЕ 567-541-50000932-45. Број девизног рачуна за уплату помоћи је S.W.I.F.Т. цоде. САБРБА2Б ИБАН БА395675415413780494 на име Зорица (Жарко) Катанић, Кнеза Лазара 12.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана