Hramovi u Srpcu niču, stanovnika sve manje

Dejan Jovičić
Hramovi u Srpcu niču, stanovnika sve manje

Srbac - Iako se na području Srpca gradi sve veći broj vjerskih objekata, zbog negativnog prirodnog priraštaja moglo bi se desiti da ih u bliskoj budućnosti nema ko posjećivati.

Protonamjesnik Željko Sarić kaže da bi do kraja ove godine mogla biti završena izgradnja novog hrama u centru Srpca čija gradnja traje već 13 godina, a u toku je obnova i izgradnja hramova u još desetak sela. On ističe da je posjeta hramovima zadovoljavajuća ali upozorava da bi se ta slika u narednom periodu mogla drastično promijeniti.

- U srbačkoj parohiji je prošle godine preminulo oko 250 ljudi, rođeno je oko 140 djece, što je zabrinjavajuće. Prisutan je i veliki odliv stanovništva u inostranstvo, ali na svu sreću ima i pozitivnih primjera, jer su se neke porodice vratile u svoj zavičaj - rekao je Sarić.

Sveštenik Živko Ilić kaže da je ovakva pojava prisutna i u nožičkoj parohiji koju je preuzeo od prošlog ljeta i dodaje da se svako u svom domenu treba potruditi da se ovakva situacija promijeni, a posebno sveštenstvo kroz svoje propovijedi.

- Vidljivi tragovi života koji je nekada bujao, o čemu svjedoči postojanje devetorazredne škole, pošte i ambulante, ali je ljudi, a pogotovo đaka sve manje. Oni odlaze za boljim životom ali smatram da im u tuđini neće nužno biti bolje. Mislim da se naši ljudi u inostranstvu puno odgovornije ponašaju i da ne bi ni imali potrebu da odlaze kada bi ovdje pružili barem 50 odsto svojih mogućnosti - rekao je Ilić i istakao da oni koji ostaju ne gube vjeru u bolje sutra.

Jedan od načina kojima lokalna uprava pokušava uticati na povećanje broja stanovnika su mjere pronatalitetne politike koje predviđaju veće podsticaje za novorođenčad. Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević kaže da je ove godine povećan iznos za ove namjene sa 50.000 na 80.000 KM i dodaje da je od preuzimanja dužnosti načelnika prije dvije godine isplaćeno blizu 160.000 KM za tekuće obaveze za novorođenu djecu i dugove po ovom osnovu koje je preuzeo od bivšeg načelnika.

- Donijeli smo pravilnik koji predviđa isplatu naknade za prvo i drugo dijete u iznosu od 250 KM, za treće dijete 400 KM, za četvrto 600 KM a za peto i svako naredno dijete 1.000 KM - rekao je Dragosavljević.

Manastir Osovica

Sinđel Teofil iz manastira Osovica kod Srpca kaže da je obnova ovog vjerskog kompleksa koji su Turci srušili prije tri vijeka doprinijela da se okuplja sve veći broj vjernika. On ističe da u više navrata imaju organizovane turističke posjete i da su lani bili domaćini brojnih događaja, poput sabora pčelara iz čitavog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana