Храм на Мегдану у Вишеграду преживио све буне и ратове

Радоје Тасић
Храм на Мегдану у Вишеграду преживио све буне и ратове

Вишеград - Храм Рођења пресвете Богородице на Мегдану у Вишеграду ове године биљежи 130 година постојања.

- Храм је преживио све буне и ратове и остао скоро неоштећен -  прича свештеник Александар Топаловић.

У храму се чува и дио оригиналног иконостаса који ће ускоро бити изложен у просторији која ће бити уређена као ризница.

Ова годишњица храма биће обиљежена уређењем порте, канцеларија и дијела ентеријера, док су лани промијењене оригиналне дрвене греде које су држале куполу.

На мјесту данашњег храма, забиљежили су хроничари, за вријеме турске владавине налазила се црквица која се једва назирала из земље. Угледни вишеградски домаћини православци изборили су се код аустроугарских власти, које су биле попустљивије према хришћанима, да им одобре изградњу новог, већег и љепшег храма.

- Било је приједлога да храм буде изграђен на бријегу Банпоље, али послије неслагања хришћана са овом идејом, одлучено је да то буде поред старе цркве на Мегдану. Аустроугари су до мјеста изградње храма направили пут. Градња је почела 1884. и за двије године овај вјерски објекат је подигнут - напомиње Топаловић.

Храм је тада имао једну куполу и није било звоника. Касније су изграђени друга купола и звоник, који је био одвојен од цркве.

Ова црква је занимљива и по томе што, као ријетко која у Српској, има заобљене куполе у традиционалном руском стилу градње. Прича се да је новац за њихову градњу даровао неки Рус који је у то вријеме боравио у овом крају.

Драгоцјене податке о изградњи храма и свештеницима који су у њему службовали садржи Љетопис који је 1948. године почео да води свештеник Јосип Богдановић.

Једина црква

Док прије три године у комплексу Андрићграда није изграђена црква посвећена Светом цару Лазару, храм на Мегдану био је једина православна светиња у градском подручју Вишеграда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана