Хладноћа отказала филмове и представе у Бијељини

Љиљана Алексић
Хладноћа отказала филмове и представе у Бијељини

Бијељина - Све оне који су ових дана жељели да погледају филм у бијељинском Градском биоскопу или да уживају у позоришним представама на вратима Центра за културу "Семберија" дочекао је натпис: "Због квара на систему гријања, не радимо".

У Центру за културу, због веома ниских температура, залеђен је систем гријања, па су надлежни били принуђени да откажу филмске пројекције, позоришне представе и остале садржаје планиране за јануар. Објашњавају да упркос томе што представља украс града, овај објекат није добро урађен.

- Објекат није прилагођен температурама на Балкану, посебно овако изразито ниским какве смо имали у посљедњих неколико дана у Семберији, када су достизале и минус 20 степени. Гријемо се на струју, нисмо прикључени на градско гријање путем бијељинске "Топлане", па су се уређаји усљед хладноће и дебелог минуса заледили - рекла је директорица Центра Љиљана Еркић.

Она је истакла да у оквиру зграде постоје просторије које се не смију загријавати и у којима се налази агрегат, гдје је дошло до пуцања цијеви. Објашњава да се главни мотори за клима-уређаје налазе на крову, па је до искакања система долазило и у децембру.

- С обзиром на то да се та просторија налази у сутерену, практично испод тоалета, дошло је до тоталног застоја. Ниједан тоалет није у функцији, јер су шкољке попуцале, а у згради нема воде. Док извођач не дође да поправи ове кварове, нисмо у могућности да изводимо представе - рекла је Еркићева.

Према њеним ријечима, због хладноће и немогућности загријавања просторија радницима је скраћено и радно вријеме.

- Услови за рад су немогући. Температура у просторијама је седам степени Целзијуса, а у сутерену чак и три степена - навела је она.

Додала је да ће позоришни репертоар бити враћен, уколико убрзо буде саниран квар на водоводним цијевима.

- Кафић и други простори и даље неће радити, јер гости не могу да сједе у хладном - рекла је Еркићева.

Слична ситуација је и у биоскопу који ради у оквиру бијељинског Центра за културу, али се налази на другој локацији у граду.

- Иако је зграда реновирана прије неколико година, котао за централно гријање, због дотрајалости, не може постићи потребну температуру па је у згради дошло до пуцања цијеви и уопште нема гријања - рекла је Еркићева.

Она наводи да се за одржавање Центра за културу и Градског биоскопа из градског буџета годишње издваја 8.000 КМ, што, како каже, није довољно. Како наводи, за помоћ су се више пута обраћали и Градској управи.

- Приликом израде буџета тражила сам повећање ставке за одржавање. Међутим, новца нема довољно - рекла је Еркићева.

Грађани

Један од становника Бијељине, којег смо затекли пред вратима Центра за културу, рекао је да је ова ситуација невјероватна.

- Мислим да извођач радова ово није добро урадио. Како је могуће да оваква зграда, за коју је издвојено много новца, има тако лоше ријешен систем гријања. То је незамисливо у данашње вријеме, када постоји толико начина да се загријавају просторије - казао је овај становник Бијељине, који није желио да му објавимо име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана