Гром убио жену, вјетар носио кровове

А. Јанковић, С. Амиџић
Гром убио жену, вјетар носио кровове

Бањалука - Биљана Марјановић (43) је погинула, а Пера Стојановић тешко је повријеђена када их је у селу Шолаје у близини Кнежева током јаког невремена ударио гром.

Несрећа се догодила у недјељу навече на њиви гдје су несрећне жене са још троје људи чувале стоку. Мјештани причају да је невријеме почело изненада и да нису успјели да се склоне са њиве.

- Одједном је почела јака киша и стравична грмљавина. Биљана и Пера сакриле су се испод дрвета да не покисну. Преосталих троје мјештана су остало на ливади, а међу њима је био и Биљанин свекар. У једном тренутку гром је ударио у дрво испод којег су се двије жене нашле склониште од кише - каже мјештанка Шолаја.

Сви су одмах притрчали да им помогну, али Биљани није било спаса. На њеном тијелу су биле видљиве опекотине од грома.

- Неко је одмах позвао њеног супруга Драгомира и рекао шта се десило. Драгомир је стигао врло брзо до ливаде и обје жене одвезао у Дом здравља у Кнежево. Биљана и Драгомир, који је  полицајац, имају троје деце. Велика је ово трагедија - казала је мјештанка Шолаја.

Љекарима је преостало само да констатују смрт Марјановићеве, док је Стојановићева са тешким повредама пребачена у Универзитетску болницу - Клинички центар Бањалука гдје је задржана на лијечењу.

- Пацијент је примљен са опекотинама на грудном кошу и стомаку. Здравствено стање пацијента је стабилно и није у животној опасности - казали су у овој здравственој установи.

Јака киша праћена снажним вјетром и градом, које је у недјељу навече захватило низ општина у Српској изазвало је знатне проблеме и велику штету, а највише су погођене Дервента и Козарска Дубица. У Дервенти је причињена штету на стамбеним и другим објектима, уништени су усјеви и воћњаци, а велики број стабала у градском парку је порушен.

- На згради Средњошколског центра "Михаило Пупин" полупани су прозори. Кров на Ватрогасном дому је почупан, а страдало је и више сеоских домаћинстава. Формирана је комисија за процјену штете - каже начелник Одјељења за општу управу општине Дервента Новак Новић и додаје да општина нема новца да помогне санирање штете.

Невријеме је причинило велику штету на подручју дубичких насеља Кнежица и Међувође.

- У Кнежици је оштећен кров на шест стамбених објеката. Лед је уништио пољопривредне усјеве, вода је продрла у куће, а вјетар је чупао стабла усљед чега је дошло до кратке блокаде саобраћаја на магистралном путу Козарска Дубица - Приједор и правцу Кнежица - Читлук - каже Давор Буковић из Општинске службе за цивилну заштиту у Козарској Дубици наводећи да је формирана комисија за процјену штете.

У Теслићу је падала јака киша праћена ледом, а олујни вјетар "скинуо" је кров фискултурне сале Основне школе "Петар Петровић Његош". На подручју Прњавора због невремена је настао квар на електромрежи због чега су бројна села остала без струје, а ватрогасци су морали да интервенишу у три наврата и да уклањају оборено дрвеће на путевима.

Невријеме је захватило и Котор Варош, Челинац и Нови Град причинивши мању материјалну штету. У Бањалуци је све прошло са пљуском и грмљавином, а фантастичне кадрове забиљежио је наш фоторепортер Владимир Стојаковић.

Ракете

Стријелци Противградне превентиве РС дејствовали су са 35 станица испаливши 86 противградних ракета.

- Стрелци су дејствовали на подручју Градишке, Лакташа, Српца, Прњавора, Козарске Дубице, Бањалуке, Бијељине, Угљевика и Зворника спријечивши већу штету од града - каже портпарол Републичке Управе цивилне заштите Жељко Стојановић.

Илиндан

Према народном предању на Илиндан обавезно пада киша праћена јаком грмљавином због чега је свети Илија у народу прозван Илија Громовник. Обичај је да се на тај дан не ради у пољу да се не би навукао гњев светитеља.

Дервента - Штета на стамбеним и јавним објектима, уништени пољопривредни усјеви и воћњаци, порушен велики број стабала у градском парку

Козарска Дубица - Лед уништио пољопривредне усјеве, вода продрла у куће, јак вјетар чупао стабла

Теслић - Олујни вјетар однио кров фискултурне сале Основне школе "Петар Петровић Његош"

Прњавор - Више села остало без струје, вјетар оборио дрвеће због чега је био блокиран саобраћај

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана