Goran Gluhović, rekorder među božićnim polaznicima: Na putu radosti više od pola vijeka

S. M.
Goran Gluhović, rekorder među božićnim polaznicima: Na putu radosti više od pola vijeka

Rogatica - Ako bi se u opštini Rogatica, a možda i šire, tražio rekorder među božićnim polaznicima u jednoj porodici, u najuži izbor bez sumnje ušao bi Goran Gluhović (62) iz Seljana.

On će radosnu vijest o Hristovom rođenju ovog 7. januara po 52. put donijeti u porodicu komšije Radisava Arbinje.

- Sve je počelo u vrijeme kada nisam imao ni punih deset godina. Tada se Radisav ili Radan, kako ga svi poznaju, iz svojih Kalimanića u opštini Sokolac, sa porodicom doselio u naše Seljane. Poželio je da mu budem polaznik. Moji roditelji su to odobrili i ja odoh u Arbinje da im donesem radosnu vijest o rođenju Hristovom 1966. godine - prisjeća se Goran.

Kako je tih dana Radanova porodica živjela u staroj kući na kraju sela, bio je problem kako da u cik zore i po snijegu do koljena ode do njihove kuće. Rješenje su našli u tome što ga je pratila starija sestra Momirka, pa su Arbinje u neku ruku te i naredne godine imale dva polaznika, s tim što je Goranu pripala obaveza da naloži badnjake i očita onu "koliko varnica, toliko u domaćina parica, ovaca, goveda i konja, da rodi pšenica bjelica i vinova lozica…", koje je danima ranije učio napamet kod kuće.

- Ja sam i šporet darivao nekom paricom i prvi od zaoblice odsjekao komadić mesa kojim smo se omrsili poslije višenedjeljnog božićnog posta. Zauzvrat sedam dana poslije, uz prevođenje polaznika, dobio sam kolač i vunene čarape - priča Goran. Za njegovo prvo položajstvo dugo se, uz pomoć roditelja i sestre, pripremao.

- Cilj je bio da u kuću Arbinja dođem što ranije i da po mogućnosti domaćina prvi pospem žitom koje sam ponio od kuće. I uspio sam. A po ulazu u kuću naložio sam preostali, treći badnjak. Slijedilo je blagosiljanje i darivanje šporeta - sjeća se Gluhović.

Zanimljivo je da Goran zadaću polaznika nije prekidao ni u vrijeme kad je bio vojnik u bivšoj JNA, a kako veli, ako Bog da, za ovaj Božić biće 52. put da donosi radost velikog praznika Arbinjama.

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana