Фото-пикник у Пецкој код Мркоњић Града: Даждевњак побрао симпатије жирија

Милијана Латиновић
Фото-пикник у Пецкој код Мркоњић Града: Даждевњак побрао симпатије жирија

Мркоњић Град - Фотографија даждевњака Ане Ћурић из Бањалуке освојила је прво мјесто на фото-пикнику који је у петак одржан у визитор центру "Пецка" код Мркоњић Града и биће објављена у брошури Савјета Европе.

Друго мјесто је освојио Дејан Радошевић из Завода за заштиту природе РС са фотографијом брдског пејзажа, док је треће мјесто заузео Александар Шкорић из Центра за животну средину Бањалука са фотографијом на којој су приказане гљиве на дрвету.

- Биолог сам по струци и у опису мог посла је да направим добре фотографије свега што радим. Већ десет година се бавим фотографијом. На подручју Балкане фотографисала сам шареног даждевњака који ми је донио прву награду - истакла је побједница "Фото-пикника" Ана Ћурић, која је члан Херпетолошког удружења "Атра" из Сарајева и додала да јој много значи што су њен рад и труд препознати од стране жирија.

Фотографишући Врбас и раније је на фото-конкурсима освајала награде. То што ће се њена фотографија наћи у брошури Савјета Европе даје јој вјетар у леђа да се и у будућности бави фотографијом.

Фото-пикник је организовао Завод за заштиту природе РС поводом обиљежавања "Дана европске баштине".

Љубитељи природе су у петак ујутро кренули из Бањалуке, преко Мањаче и кањона Врбаса све до визитор центра "Пецка" код Мркоњић Града и на том путу фотоапаратима овјековјечили најљепше пејзаже, биљке, животиње и све оно што се њиховом оку учинило занимљивим.

- Тема овогодишњег обиљежавања дана европске баштине је природа, због чега смо одлучили да организујемо једнодневни излет, Фото-пикник у којем је учествовало десет фотографа из четири организације - казао је руководилац Одсјека за биолошко-техничке послове Завода Дејан Радошевић и додао да је циљ дружења био објединити умјетнички елемент и заштиту вриједности природног насљеђа.

Радошевић каже да је жири тражио да фотографија има структуру, оштрину, колорит и динамику, те да су нијансе одлучивале о побједнику.

У оквиру овог дружења, у визитор центру "Пецка" одржан је и округли сто на тему "Насљеђе и природа".

Фото-галерија

Дејан Радошевић је рекао да ће Завод за заштиту природе РС ускоро направити фото-галерију која ће бити објављена на службеној интернет страници Завода.

- Осим три побједничке фотографије, изабраћемо још 20 најбољих и уз одговарајући текст објавити фото-галерију - рекао је Радошевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана