Фоча највеће градилиште горњег Подриња

Г.С.
Фоча највеће градилиште горњег Подриња

Фоча - Обнова водовода, жељезног моста на ријеци Дрини, асфалтирање путева, те стамбено збрињавање борачких категорија и расељених лица најважнији су пројекти општине Фоча, чија вриједност премашује десет милиона евра.

Захваљујући овим пројектима, које општина Фоча спроводи у сарадњи са Владом РС и министарствима БиХ, становници ће ускоро имати боље услове живота.

Међу њима су и мјештани улице Мехмед-паше Соколовића у насељу Горње поље, која ускоро треба да буде асфалтирана.

- Улица је годинама била пуна рупа, а никако да дође на ред за обнову. Коначно је дошао крај нашем незадовољству. Раније је асфалтирана Карађорђева, па Зуке Џумхура, што значи да ће цијели овај наш кварт добити ново рухо - рекла је Милева Ивановић која станује у насељу Горње поље.

Међу значајним пројектима који су приведени крају је и завршетак студентског дома и зграде Богословског факултета, за које је Влада РС обезбиједила више од три милиона КМ.

- Овим објектима Фоча трајно рјешава статус оба факултета, а добија потпуно нови изглед. Око 2.000 студената добиће савремене услове за наставу, а ми очекујемо да ће ови објекти бити усељиви до краја године, јер слиједи фаза опремања - рекао је начелник општине Фоча Радисав Машић, истичући да је општина испунила све своје обавезе.

Један од приоритета је и обнова жељезног моста на Дрини, који је срушен приликом НАТО бомбардовања 1995. године и једини је у РС који није обновљен.

Скупштина општине Фоча усвојила је одлуку о планирању и финансирању обнове жељезног моста, којом је предвиђено да се уз постојећих 700.000 марака, 600.000 обезбиједи од донатора или из општинског буџета у наредној години.

Општина Фоча за кратко вријеме постала је велико градилиште на подручју горњег Подриња. Пројекат обнове водовода, за који ће данас потписати уговор са извођачем радова, највећи је у посљедњих 50 година у овој локалној заједници, која ће до краја године стамбено збринути десет породица из борачке категорије.

Асфалт након деценије

Поједине градске улице су након деценије добиле асфалт, а од почетка грађевинске сезоне асфалтирано је више главних градских улица. Асфалт ће до краја године добити петнаестак мањих улица, а биће санирани и сеоски путеви.

- Ових дана креће асфалтирање пута према споменику у Хоџићима у Јошаници у дужини од 1,8 километара. Новац је обезбиједило Министарство пољопривреде РС. Након тога још пет улица у граду добиће нови асфалт - навео је Машић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана