Фестивал Гастро Фоча 2017: Укуси и мириси традиције опили странце

Радмила Ђевић
Фестивал Гастро Фоча 2017: Укуси и мириси традиције опили странце

Фоча - Богатство традиционалне кухиње, аутентична јела и раскошне делиције замирисали су фочанским острвцем Бриони, гдје је одржан фестивал "Гастро Фоча 2017", који је окупио тридесетак угоститеља, планинара, рибара, вриједних домаћица и других излагача.

Јединствени мириси и укуси привукли су рекордан број посјетилаца и туриста из Француске, Русије и Њемачке који су уживали у гастро празнику за очи и душу.

- Живим у Њемачкој, а родом сам из Фоче. Послије 30 година сам пробала изузетно укусну прасетину, какве нема  у Њемачкој - каже Споменка Зечевић из Дортмунда.

У јединственом амбијенту мотела "Бриони" посјетиоци су осјетили све чари српске кухиње. Дегустирало се све редом - од фочанског ћевапа, меса испод сача, пита, погача, сирева са кањона Таре и Херцеговине па све до домаћих ликера, ракија и фочанског пива.

На кулинарском спектаклу незаобилазан је био штанд конобе "Златна дуња", чије представнике ипак нисмо успјели да убиједимо да нам одају тајну прављења фочанског ћевапа.

- Када бих одао тајну, они не би више били специфични. Ријеч је о "чистом" месу, којем додајем још неке састојке, а дорађени су по рецептури старих мајстора и с правом стоје раме уз раме са бањалучким и сарајевским - рекао је Милан Васовић из ове конобе.

Специјалитет ресторана "Бриони", који се спрема већ четири деценије, јесте чувени "епиграм на кућански начин".

- Састоји се од подлоге риже са шампињонима, пилетине, телетине, поховане, пуњене, јела са роштиља, прелива и поврћа, а све су домаћи производи - навео је шеф ресторанске сале мотела "Бриони" Драган Ћаласан.

Љубитељи рибљих специјалитета гостили су се дринским шкобаљем којег су спремали вјешти фочански аласи, док су планинари у котлићу скували пребранац који су зачинили планинским травама. Умијеће у кулинарству показали су и војници ЛОТ тима из Словачке, који су послужили гулаш. 

- Изложили смо традиционална јела, гулаш са говедином и свињетином, при чијем спремању се користи шест литара пива. У овом јелу су неизоставне и кнедле којих нема на овим просторима, односно парени хљеб који се служи уз гулаш, и ликер "татратеа" - навео је Мирза Нерадин.

Слатко царство красило је штанд ресторана "Моцарт".

- Љети су најтраженије панакоте, чоко-боровнице и разне палачинке - рекао је Милан Крстић из овог ресторана.

Производе су излагали и пчелари, "Наша мала дестилерија" из Источног Сарајева, те Удружење жена "Соко" и многи други. Ручно рађене макете кућа и замкова са простора бивше Југославије представио је Гачанин Лазар Зимоњић, а прегршт рукотворина израдиле су и вриједне домаћице. На сваком кораку посјетиоце је дочекао израз добродошлице, ракија и ликери вриједних домаћина. Многи су се на крају зауставили да пробају фочанско пиво "рафт" које прави Бобан Јанковић.

- Ријеч је о домаћем пиву рађеном по рецептима старим три-четири вијека. Од састојака користимо воду, јечам, квасац, слад, без икаквих додатака. Сладови су из Белгије, Њемачке, Америке, домаћа је само идеја, љубав и струја - каже Јанковић, чије је пиво посебно одушевило туристе из Русије.

Домаћа храна

У Туристичкој организацији Фоча истакли су да је циљ фестивала промоција домаће хране као једног од важних дијелова комплетне туристичке понуде.

- Из године у годину угоститељи се све више труде да на јеловнику имају разна традиционална јела. Ефекат тога су позитивни утисци туриста. Они су одушевљени домаћим јелима која нуде ресторани и произвођачи здраве хране - рекла је директорица ТО Фоча Љепосава Ђајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана