Elektrokrajina: Naplata raste, u padu distributivni gubici

M. L.
Elektrokrajina: Naplata raste, u padu distributivni gubici

Banjaluka - "Elektrokrajina" Banjaluka je u prvih devet mjeseci ove godine nastavila trend unapređenja poslovnih i finansijskih rezultata, koji se ogledaju u povećanju prihoda i profita, poboljšanju naplate električne energije i dodatnog smanjenja distributivnih gubitaka.

U upravi ovog preduzeća navode da su od januara do septembra ostvarili prihode od 170 miliona KM, što je za 3,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, dok je neto dobit porasla na 3,37 miliona KM ili za 78,5 odsto.

Direktorica "Elektrokrajine" Seka Kuzmanović naglasila je da je naplata električne energije u obračunskom periodu uvećana za 3,4 procentna poena, odnosno na 109,3 odsto, uključujući naplatu potraživanja po osnovu sklopljenih ugovora o reprogramu, kao i nagodbi posredstvom medijacije.

- Dosljedno provodimo sve mjere i mehanizme za efikasniju naplatu, što daje pozitivne rezultate. Posebno vodimo računa o ažurnoj naplati tekuće potrošnje kod kupaca sa kojima je u prethodnom periodu zaključivano sudsko ili vansudsko poravnanje, jer smatramo nedopustivim da ti kupci ponovo ulaze u dug - istakla je Kuzmanovićeva. Ona je ukazala i na uspješnu realizaciju mjera koje dovode do pada distributivnih gubitaka, koji su smanjeni za dodatna 0,3 procentna poena, odnosno na 12,7 odsto, što je najniži devetomjesečni nivo u posljednjih nekoliko decenija.

- Distributivne gubitke smanjujemo namjenskim investicijama u rekonstrukciju distributivne mreže, sa akcentom na izmještanje mjernih mjesta i uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje električne energije, kao i stalnim kontrolama i suzbijanju neovlašćene potrošnje - rekla je Kuzmanovićeva. "Elektrokrajina" je u prvih devet mjeseci ove godine realizovala investicije od 12,1 milion KM, prvenstveno u izgradnju i sanaciju 193 kilometra distributivne mreže i 70 trafo-stanica.

Ovo preduzeće je zaključno sa krajem septembra otkrilo 298 slučajeva neovlašćene potrošnje električne energije, sa potrošnjom u vrijednosti od 470.666 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana