Двије године траже истину о страдању породице Ђедовац

Анита Јанковић-Речевић
Двије године траже истину о страдању породице Ђедовац

Добој - Ни двије године од несреће у којој је страдала четворочлана породица Ђедовац из Станова код Добоја није утврђено због чега је дошло до судара аутомобила и теретног воза, а одјек ове трагедије, која је потресла регион, још није утихнуо.

У Окружном тужилаштву Добој кажу да истрага није окончана, те да и даље прикупљају доказе, истакавши да је наређено саобраћајно-техничко вјештачење динамике и узрока настанка несреће.

- На основу достављеног вјештачења и прикупљене документације у вези са одржавањем безбједности пружног прелаза за нормално одвијање саобраћаја, затражено је додатно вјештачење прегледности мјеста саобраћајне несреће како би се утврдило да ли је било пропуста одговорних лица која су била задужена за контролу пружног појаса - рекли су у овом тужилаштву. Саобраћајна несрећа у којој је страдала породица Ђедовац догодила се 12. марта 2017. године на пружном прелазу Расадник, у мјесту Грабовица код Добоја, када се “пасат” сударио са возом “Жељезница РС”. Супружници Славица (46) и Златко (53) погинули су на лицу мјеста, док су њихове кћерке Николина (18) и Кристина (17) задобиле тешке повреде, од којих је млађа умрла у добојској болници неколико сати након несреће, а старија дан касније у Универзитетском клиничком центру РС.

Снаха покојног Златка, Слађана Ђедовац, каже да је родбина огорчена што се још не зна шта је довело до несреће у којој су изгубили најмилије. 

- Кога год смо питали, нико ништа не зна. Жалосно је што истрага толико траје и што ништа не знамо. Због тога су наше ране све дубље. У дворишту њихове породичне куће остао је само пас и двије мачке, а ми одржавамо имање колико можемо - рекла је Слађана и додала да ће другу годишњицу страдања обиљежити у недјељу посјетом цркви и гробљу.

У ЖРС-у истичу да је путни прелаз Расадник, који је у моменту несреће био означен Андријиним крстом, прошле године осигуран електронским уређајем са свјетлосно-звучном сигнализацијом.

- У оквиру пројекта “Модернизација система сигнализације и телекомуникација на дионици пруге Добој - Бањалука” лани је уграђено 11 електронских уређаја за осигурање путних прелаза на тој дионици. Свјетлосно-звучном сигнализацијом, осим прелаза Расадник, осигурани су и прелази Костајница, Остружња, Кулаши, Поповићи, Сњеготина, Челинац 1 и Челинац 2, а свјетлосно-звучном сигнализацијом и полубраницима прелази Јошавка, Врбања и “Инцел” - навели су у ЖРС-у. Тврде да у посљедњих пет година ни у једној несрећи која се догодила на прузи није утврђена одговорност предузећа, те да су махом били криви возачи моторних возила и пјешаци, који су се кретали пругом иако је то строго забрањено.

Предсједник Мјесне заједнице Грабовица, у којој се налази кобни прелаз, Миленко Ђукић каже да је увелико повећана безбједност на том дијелу пруге откако је постављена свијетлећа сигнализација.

- На том прелазу се у посљедњих пет година десило неколико саобраћајки, а трагедија из 2017. године је потресла цијелу добојску регију. И даље живимо у невјерици да се то догодило - рекао је Ђукић.

У Министарству унутрашњих послова РС истакли су да су на прелазима преко пруга у РС у протеклих пет година евидентиране 92 саобраћајне несреће, у којима је страдало 13 особа, пет је тешко повријеђено, док је 14 особа задобило лакше повреде.

- Најчешћи узрок тих несрећа било је непоштовање првенства пролаза, док је највећи број тих незгода евидентиран у мјесту Кулаши код Прњавора и у мјесту Рашковац код Приједора - рекли су у МУП-у.

Затварање прелаза

У “Жељезницама РС” кажу да су ради веће безбједности покренули активности на смањењу укупног броја путних прелаза.

- Поред три путна прелаза која су затворена прошле године, планирано је затварање још њих 73. Да бисмо то урадили, неопходна је и подршка локалних заједница, које морају дати сагласност на то - истакли су у ЖРС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана