Духовна оаза за спокојне затворске дане

Данијела Стоканић
Духовна оаза за спокојне затворске дане

Источно Сарајево - Комплекс Казнено-поправног завода "Кула" у Источном Сарајеву од прошле седмице богатији је за богомољу изузетне љепоте - храм Нерукотвореног Образа Христовог, у којем црквене обреде крштења и вјенчања могу да обаве и сви притвореници и осуђеници.

Црква у Кули је обложена истим материјалом којим и Храм Христа Спаситеља у Бањалуци, односно траветин каменом, а покривена голед иноксом, што јој даје посебну љепоту. Читав комплекс КПЗ-а, изградњом храма, добио је посебан изглед, чему свједочи велики број посјетилаца у протеклом периоду.

Директор "Куле" Вукашин Црњак истиче да је храм отворен, осим за осуђенике, и за све становнике Источног Сарајева. Додао је да ће храм бити посебно значајан људима који у овом заводу издржавају затворску казну, а бораве у вањским радилиштима и који не могу да дођу у затворске просторије намијењене вјерницима.

- И до сада је у вјерским просторијама у оквиру затвора било вјенчања и крштења. Претпостављам да ће таквих захтјева у будућности бити много више, јер је амбијент у којем је смјештен нови храм изузетан. Скоро да нема брачног пара у Источном Сарајеву који овог љета није дошао да се фотографише поред храма - истакао је Црњак.

Осим осуђених лица, у храму ће моћи да се вјенчавају и крсте и остали становници, који ће на располагању имати сав угоститељски садржај.

- У недовршеном храму, због његове изузетне љепоте, већ је било шест вјенчања и два крштења - казао је Црњак.

У комплексу КПЗ-а "Кула" налази се и ресторан, који може да прими 300 гостију, док конобарима, који су врхунски професионалци и инструктори, асистирају осуђеници. Уз ресторан, ово мјесто употпуњују етно-кућа "Агапе", као и кућа вина "Кана Галилејска".

Затвор

У КПЗ-у "Кула" казну у просјеку издржава од 20 до 25 жена,  притвореника мушкараца је 20, а осуђених око 70. У посљедњих неколико година опада број осуђеника који бораве у овом заводу. Жене и мушкарци су у истом затворском кругу, али у физички потпуно одвојеним објектима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана