Донације обавијене тајном послије смрти младића

Цвија Мркоњић
Донације обавијене тајном послије смрти младића

Прњавор - Хуманисти који су прије нешто више од двије године ујединили Српску прикупљајући помоћ за Жељка Томића Плавог из Прњавора затражили су од надлежних институција да испитају шта се након његове смрти догодило са новцем прикупљеним за лијечење.

Група донатора из Прњавора изразила је сумњу у транспарентност утрошка прикупљених 400.000 КМ у хуманитарној акцији "Плави данас треба твоју помоћ".

- Од 11. маја 2013. године, дана његове смрти, немамо информације о остатку новца. Догађаји из Србије, гдје је породица Тијане Огњеновић злоупотријебила и незаконито присвојила дио прикупљеног новца, подстакли су наше сумње да се у овој причи ради о истој ствари - навели су донатори.

Подсјећају да су информације о акцији за Плавог редовно објављиване на прњаворском порталу који уређује један од организатора акције Ведран Лепир. Међутим, од 11. маја. 2013. године нису могли да сазнају ништа о томе гдје је потрошен новац.

Гдје је завршио прикупљени новац не зна ни Лепир, који наводи да је све уплаћивано на рачун Жељкове мајке Грозде Томић и да је само она могла с њим располагати.

- Информацију о судбини новца немамо. Знам да су Фонду здравственог осигурања РС морали да врате дио новца, односно 120.000 КМ, који је био намијењен за операцију у болници у Тибингену. Био сам присутан када је породица потписивала уговор са Фондом - наводи Лепир додајући да је младић преминуо прије операције.

То тврди и Томићева која истиче да је 120.000 КМ вратила Фонду, а да је дио новца искористила за трошкове синовљеве сахране.

- Не желим у јавност износити колико новца је преостало, јер се бојим да ће људи долазити на врата да ми траже паре. Остатак новца дајем у хуманитарне сврхе - рекла је Томићева.

Према њеним ријечима, са породицом је учествовала у најмање десет акција.

- Негдје сам новац људима предавала лично, а за неке уплате имам сачуване уплатнице из банке. Човјеку у Приједору који има два непокретна сина донирали смо 3.000 КМ. Хиљаду марака уплатили смо да помогнемо дјевојци у Новом Саду - рекла је Томићева и додала да ће од истог новца помагати и људима у поплављеним подручјима.

Износи које помиње Томићева су, међутим, симболични у поређењу са новцем који је прикупљен за лијечење њеног сина.

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да су они са 117.936 КМ финансирали дио трошкова лијечења Жељка Томића у њемачком Тибингену.

- Када је у питању лијечење наших осигураника у иностранству Фонд директно по предрачуну здравственој установи уплаћује новац за лијечење, а не лично осигуранику - објаснили су у Фонду и напоменули да новац не враћа осигураник.

Додали су да је породица рачунима оправдала поменути износ осим за услугу од 812 КМ и тај износ су морали вратити.

У Рајфајзен банци у којој је отворен рачун за прикупљање помоћи истакли су да информације о стању на рачуну могу дати само власнику и лицима која имају пуномоћ за тај рачун.

Полиција

У Центру јавне безбједности Бањалука казали су да је полицијска станица у Прњавору запримила допис групе хуманиста и да се утврђује да ли постоје елементи кривичног дјела.

- Уколико се утврди да је у овом случају учињено кривично дјело биће спроведена истрага - навели су у полицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана