Дом здравља у Оштрој Луци пред затварањем

П. Шпадић С. Дакић
Дом здравља у Оштрој Луци пред затварањем

Оштра Лука - Тешко финансијско стање у Дому здравља “Свети Сава” у Оштрој Луци довело је ову здравствену установу готово до самог краха.

Због тога је у петак сазвана и посебна тематска сједница општинског парламента. Прошле године овај Дом здравља пословао је са минусом од 62.000 марака, а негативан тренд је, нажалост, настављен и ове године. Директор Дома здравља доктор Лука Мацура каже да је један о највећих проблема ове здравствене установе то што је територија општине разуђена.

- Опслужујемо 4.500 осигураника и око 1.200 њих који нису осигурани, распоређених у пет теренских амбуланти. Општину чини велики број старих лица. До појединих села доктори и сестре преваљују и по 50 километара само у једном правцу, тако да је исплативост нашег теренског рада под знаком питања - каже Мацура, додајући да без обзира на то љекари овог Дома здравља морају помоћи пацијентима јер им то налаже етика.

Често су, наводи Мацура, потребе пацијената веће од могућности особља. Тако им се догодило да су имали случај једног љекара који је издавао више љекарских рецепата него што то дозвољава Фонд здравственог осигурања, па је и то знатно утицало да упадну у финансијску дубиозу.

- Тог љекара смо суспендовали, али захваљујући петицији подршке његових пацијената враћен је на посао. Дословно, под оваквим условима, односно ограничењима, готово да је немогуће радити и позитивно пословати - каже Мацура, додајући да се мора пронаћи заједнички договор са Фондом, који сваке године смањује средства за рад овој здравственој установи.

У општинској администрацији ове западнокрајишке општине поручују да неће дозволити гашење Дома здравља.

- Излаз морамо наћи и то кроз разговоре и договоре са ресорним министарством. Општински буџет од милион и 138 хиљада марака није довољан да бисмо могли интервенисати и помоћи запосленима у Дому здравља, али нешто се мора предузети у оквиру Фонда и Министарства - рекла је начелник општине Дрена Куриџа, додајући да је управо о овом горућем проблему у петак расправљано и на општинском парламенту. Куриџа је истакла да се општина простире на 120 километара и да је углавном чине села распоређена дуж ентитетске границе, до којих се стиже лошим макадамима.

Слична је ситуација у још неколико домова здравља у РС, којима због губитака у пословању пријети колапс. У мркоњићком Дому здравља “Др Јован Рашковић” у прва три мјесеца ове године љекари породичне медицине пробили су лимит за 70.000 марака за издавање рецепата за лијекове и фармацеутску обраду рецепата. Директор Дома др Радивоје Ерак каже да за сада нису санкционисани љекари, али да је ова здравствена установа у тешкој ситуацији.

- Преговарамо са Фондом да нам повећа износ, иначе ћемо се наћи у тешким финансијским проблемима. Мораћемо да смањујемо плате, што може довести до већих посљедица. Фонд нам је ове године за лијекове предвидио 714 хиљада марака, што је чак за 20 одсто мање него прошле године, када смо због смањења средстава од фонда исказали губитак у пословању - рекао је Ерак.

О губицима Дома здравља у Сребреници недавно су расправљали и одборници, који су истакли да је од 55 запослених у овој здравственој установи њих 15 вишак. Истакнуто је да Дом здравља има губитак од око 360.000 КМ на крају прошле године и да има текућа дуговања од око 700.000 КМ.

Од предузећа и установа чији је оснивач општина Зворник прошле године најлошије је пословао Дом здравља, који је забиљежио минус од 871.500 КМ.

Упозорење

Љекари упозоравају да, ако би дошло до притиска на њихов рад за издавање лијекова, амбуланте ће се ускоро претворити у рачуноводствене бирое, гдје ће умјесто апарата за мјерење притиска већи дио радног времена у руци држати дигитрон.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана