Djecu ostavili bez vode zbog politike

Krstina Ćirković
Djecu ostavili bez vode zbog politike

Bratunac - Iako je SDA pokušala da ispolitizuje problem snabdijevanja vodom u područnoj školi u Konjević Polju da bi ostvarila svoj dugogodišnji cilj, da tu obrazovnu ustanovu odvoji od centralne OŠ "Petar Kočić" u Kravici, rukovodstva opštine i škole nisu dozvolila da učenici budu zloupotrijebljeni.

Naime, predstavnici SDA opstruisali su mjesecima rješavanje pitanja snabdijevanja vodom područne škole u Konjević Polju, zbog čega su učenici bili bez vode. 

Ovo je za "Glas Srpske" istakao direktor centralne škole Savo Milošević, koji je naglasio da je škola u Konjević Polju kod Bratunca u petak dobila vodu.

- Poslije višemjesečnih problema, koji su nastali usljed suše i prekida snabdijevanja vodom sa izvorišta u Konjevićima, rukovodstvo škole je, uz podršku opštine, obezbijedilo novac za izgradnju savremenog bunara - rekao je Milošević i naveo da je izdvojeno 4.000 maraka.

- Problem, koji je nastao zbog nedostatka vode na izvorištu, dodatno su povećali predstavnici SDA, koji su pokušali da ispolitizuju to pitanje. Oni su, zloupotrebljavajući roditelje učenika, dostavili peticiju rukovodstvu škole u kojoj traže da se promijeni struktura zaposlenih u toj područnoj školi i prijete bojkotom nastave - istakao je Milošević, napominjući da je bilo i prijetnji da će roditelji onemogućiti izgradnju bunara jer se, navodno, brinu za bezbjednost djece.

- Izgradnjom bunara, koji je zatvorenog tipa i zaključan, na najbolji način riješili smo problem snabdijevanja vodom u školi, jer je to izvorište kapaciteta od 80 do 100 litara u minutu - pojasnio je Milošević i naveo da nastavu u školi u Konjević Polju pohađa 142 bošnjačke djece.

Da je voda ispolitizovana i taj problem zloupotrijebljen, potvrdio je i predsjednik SO Adil Osmanović (SDP).

- Rješenje tog problema opstruisao je Muhamed Ahmetović koji radi u Islamskoj zajednici, koja ga je postavila za predsjednika Savjeta roditelja u školi u Konjević Polju. On i još neki roditelji traže da se do škole dovede voda iz Mehića, iako postoji izgrađena mreža od Konjevića koju ćemo osposobiti u idućem mjesecu - rekao je Osmanović, ističući da će škola, osim novoizgrađenog bunara, imati i snabdijevanje sa izvorišta udaljenog oko 1,5 kilometara.

On kaže da je stručna ekipa već snimila stanje na terenu i utvrdila da su potrebni određeni građevinski radovi na bazenu u Konjevićima, a koji će koštati najviše hiljadu maraka.

- Neki ljudi iz SDA su imali cilj da odvođenjem vode iz Mehića ugroze snabdijevanje Bošnjaka u četiri okolna sela, zato što su članovi ili simpatizeri SDP-a - tvrdi Osmanović.

Kako "Glas Srpske" saznaje, aktivisti SDA pokušavaju već duže vrijeme, praveći u školi probleme kojih realno nema, da odvoje ovu školu od centralne u Kravici i glavni cilj im je da škola u Konjević Polju bude samostalna.

Roditelji

Hamed Muharemović iz Konjević Polja ima dijete koje ide u drugi razred.

- Problem sa vodom riješen je na najbolji način. Djeca su obaviještena da voda nije za piće, jer je tek puštena i poslata na analizu ispravnosti. Dok škola nije imala vodu, pomoćni radnici su je donosili sa okolnih izvorišta, tako da nismo strahovali da bi moglo doći do pojave zaraznih bolesti - rekao je Muharemović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana