Дјецу оставили без воде због политике

Крстина Ћирковић
Дјецу оставили без воде због политике

Братунац - Иако је СДА покушала да исполитизује проблем снабдијевања водом у подручној школи у Коњевић Пољу да би остварила свој дугогодишњи циљ, да ту образовну установу одвоји од централне ОШ "Петар Кочић" у Кравици, руководства општине и школе нису дозволила да ученици буду злоупотријебљени.

Наиме, представници СДА опструисали су мјесецима рјешавање питања снабдијевања водом подручне школе у Коњевић Пољу, због чега су ученици били без воде. 

Ово је за "Глас Српске" истакао директор централне школе Саво Милошевић, који је нагласио да је школа у Коњевић Пољу код Братунца у петак добила воду.

- Послије вишемјесечних проблема, који су настали усљед суше и прекида снабдијевања водом са изворишта у Коњевићима, руководство школе је, уз подршку општине, обезбиједило новац за изградњу савременог бунара - рекао је Милошевић и навео да је издвојено 4.000 марака.

- Проблем, који је настао због недостатка воде на изворишту, додатно су повећали представници СДА, који су покушали да исполитизују то питање. Они су, злоупотребљавајући родитеље ученика, доставили петицију руководству школе у којој траже да се промијени структура запослених у тој подручној школи и пријете бојкотом наставе - истакао је Милошевић, напомињући да је било и пријетњи да ће родитељи онемогућити изградњу бунара јер се, наводно, брину за безбједност дјеце.

- Изградњом бунара, који је затвореног типа и закључан, на најбољи начин ријешили смо проблем снабдијевања водом у школи, јер је то извориште капацитета од 80 до 100 литара у минуту - појаснио је Милошевић и навео да наставу у школи у Коњевић Пољу похађа 142 бошњачке дјеце.

Да је вода исполитизована и тај проблем злоупотријебљен, потврдио је и предсједник СО Адил Османовић (СДП).

- Рјешење тог проблема опструисао је Мухамед Ахметовић који ради у Исламској заједници, која га је поставила за предсједника Савјета родитеља у школи у Коњевић Пољу. Он и још неки родитељи траже да се до школе доведе вода из Мехића, иако постоји изграђена мрежа од Коњевића коју ћемо оспособити у идућем мјесецу - рекао је Османовић, истичући да ће школа, осим новоизграђеног бунара, имати и снабдијевање са изворишта удаљеног око 1,5 километара.

Он каже да је стручна екипа већ снимила стање на терену и утврдила да су потребни одређени грађевински радови на базену у Коњевићима, а који ће коштати највише хиљаду марака.

- Неки људи из СДА су имали циљ да одвођењем воде из Мехића угрозе снабдијевање Бошњака у четири околна села, зато што су чланови или симпатизери СДП-а - тврди Османовић.

Како "Глас Српске" сазнаје, активисти СДА покушавају већ дуже вријеме, правећи у школи проблеме којих реално нема, да одвоје ову школу од централне у Кравици и главни циљ им је да школа у Коњевић Пољу буде самостална.

Родитељи

Хамед Мухаремовић из Коњевић Поља има дијете које иде у други разред.

- Проблем са водом ријешен је на најбољи начин. Дјеца су обавијештена да вода није за пиће, јер је тек пуштена и послата на анализу исправности. Док школа није имала воду, помоћни радници су је доносили са околних изворишта, тако да нисмо страховали да би могло доћи до појаве заразних болести - рекао је Мухаремовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана