Ђаци репортери истражују Фочу

Радмила Ђевић
Ђаци репортери истражују Фочу

Фоча - Стотињак ученика фочанске Основне школе "Свети Сава" у наредних 12 мјесеци истраживаће историју, културу, образовање, екологију и друге кључне теме за општину Фоча, а све прикупљене податке представиће становништву и архивирати.

Ђацима ће у истраживању помоћи савремени компјутерски центар, који је школа добила захваљујући пројекту "Образовање за правично друштво", који финансира USAID и FOD БиХ, а реализује га Центар за образовне иницијативе "Степ бај степ". Пројекат ће трајати три године, а ученици ће у наредних 12 мјесеци истраживати, обилазити терен и сакупљати податке помоћу опреме која је у Центру.

На располагању им је пет рачунара, девет HD камера, једна професионална камера за снимање документараца, дигитални апарат, штампач и вај-фај уређај. Ученици ће истраживати током ваннаставних активности, а сви су чланови различитих школских секција кроз које су већ стекли одређена искуства.

- У овом пројекту учествоваће ђаци чланови фотографске, историјско-документарне, креативне, литерарне и еколошке секције из старијих, али и нижих разреда. Основна тема је истраживање локалне заједнице, а моћи ће да изаберу и све друге теме које се тичу Фоче. Када заврше истраживање, организоваћемо презентацију њиховог рада, који ће остати документован у школи - рекла је Јелена Чанчар, директор Основне школе "Свети Сава" и додала да пројекат подразумијева и дружење са вршњацима из других градова у БиХ.

Јован Голијанин, који је члан литерарне секције, рекао је да једва чека да почне са истраживачким радом.

- Мој задатак ће бити одлазак у Музеј, испитиваћу људе о различитим темама, затим ћу све то уклопити у лијепе приче, а бавићу се и историјским чињеницама - казао је Голијанин.

База података

Осим фочанске још 18 школа у БиХ добило је савремени центар за учење и истраживање. Вриједност овог пројекта је око 120.000 марака, а одвијаће се под мотом "Будућност почиње са мном".

- Информационе технологије морају да буду у сврси учења и функционалног знања. Центар ће омогућити истраживање, прављење прича и документараца, а њихов прикупљени материјал чиниће велику базу података - рекао је пројект координатор из Центра за образовне иницијативе "Степ бај степ" Недим Крајишник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана