Ђаци послије наставе у Имљанима код Кнежева журе да копају и саде

Анита Јанковић
Ђаци послије наставе у Имљанима код Кнежева журе да копају и саде

Кнежево - Ђаци Основне школе "Петар Кочић" из Имљана код Кнежева примјер су упорне и вриједне дјеце, која након завршетка наставе засучу рукаве и одлазе у школски пластеник да узгајају поврће и воће.

Директор ове школе Душан Радулић каже да им највећу препреку представља недостатак воде.

- Имали смо губитке у приносима због појаве биљних болести, племењаче и биљних ваши, с којима нисмо знали како да се носимо. Недостатак воде у љетном периоду такође нам је задавао главобоље - признаје Радулић.

Према његовим ријечима, управа школе ће у наредном периоду радити на рјешавању проблема наводњавања и прикључивања на оближњи школски извор.

- Имамо два школска извора, а један смо недавно очистили и оспособили, па нам сада треба пумпа да би вода стигла до школе и пластеника. За пумпу нам је потребно око 1.000 КМ и тржићемо помоћ општине и ресорног министарства да бисмо је набавили - рекао је Радулић и апеловао на друге организације да им се јаве ако могу помоћи у набавци пумпе.

Управа школе је прошле јесени дошла на идеју да оснује секцију "Мали задругари" и покрене пољопривредну производњу поврћа у пластенику који им је донирала организација "World Vision ". Циљ оснивања задруге је био да се ђацима, наставницима и становништву прикаже начин узгоја поврћа у оквиру пластеничке производње, које не успијева на отвореном у њиховом крају, због надморске висине од 1.100 метара.

- Дјеловање задруге је кренуло у оквиру слободних ученичких активности, а сада имамо регулисан чак и правилник о раду. Прољетос су наши ђаци засадили лук, зелену салату, паприке, блитву, мркву, парадајз и љуте паприке - рекао је Радулић.

Школска задруга у Имљанима под палицом је учитеља Радована Келемана, који истиче да је презадовољан радом ђака који се утркују да копају у пластенику и воћњаку.

- У секцији "Млади задругари" ангажовали смо 15 ученика од шестог до деветог разреда. Ђаци раде све, од припремања земљишта, садње, окопавања поврћа па све до завршног брања. Веома су вриједни и ништа им није тешко - прича Келеман.

Он је додао да је ова година прошла солидно, упркос губицима.

- Жељели смо да наше поврће буде здраво, па смо избјегавали третирање хемикалијама и хербицидима, због чега смо имали губитке, али како нам је ово прва година, презадовољни смо - истакао је Келеман и додао да су произведено поврће продали радницима школе.

Осим пластеничке производње ученици су уз помоћ невладине организације "World Vision " засадили и воћњак са 200 садница јабука, отпорних на планинску климу.

- Један од наредних корака задруге је обезбјеђивање обуке у вези са заштитом биља, уз стручно вођство као и проширење производње јагодичастог воћа. У плану нам је да засадимо око 2.000 садница малина - рекао је Радулић и похвалио се да су све саднице јабука у веома добром стању.

Зарађени новац

Душан Радулић каже да када задруга постане профитабилна, сав новац ће ићи у школску касу.

- Зарађени новац ћемо трошити за награде учесницима, одлазак на излете, представе, посјету биоскопима и слично. Ове године од продатог поврћа је било нешто мало новца, који смо утрошили у набавку репроматеријала - рекао је Радулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана