Đaci poslije nastave u Imljanima kod Kneževa žure da kopaju i sade

Anita Janković
Đaci poslije nastave u Imljanima kod Kneževa žure da kopaju i sade

Kneževo - Đaci Osnovne škole "Petar Kočić" iz Imljana kod Kneževa primjer su uporne i vrijedne djece, koja nakon završetka nastave zasuču rukave i odlaze u školski plastenik da uzgajaju povrće i voće.

Direktor ove škole Dušan Radulić kaže da im najveću prepreku predstavlja nedostatak vode.

- Imali smo gubitke u prinosima zbog pojave biljnih bolesti, plemenjače i biljnih vaši, s kojima nismo znali kako da se nosimo. Nedostatak vode u ljetnom periodu takođe nam je zadavao glavobolje - priznaje Radulić.

Prema njegovim riječima, uprava škole će u narednom periodu raditi na rješavanju problema navodnjavanja i priključivanja na obližnji školski izvor.

- Imamo dva školska izvora, a jedan smo nedavno očistili i osposobili, pa nam sada treba pumpa da bi voda stigla do škole i plastenika. Za pumpu nam je potrebno oko 1.000 KM i tržićemo pomoć opštine i resornog ministarstva da bismo je nabavili - rekao je Radulić i apelovao na druge organizacije da im se jave ako mogu pomoći u nabavci pumpe.

Uprava škole je prošle jeseni došla na ideju da osnuje sekciju "Mali zadrugari" i pokrene poljoprivrednu proizvodnju povrća u plasteniku koji im je donirala organizacija "World Vision ". Cilj osnivanja zadruge je bio da se đacima, nastavnicima i stanovništvu prikaže način uzgoja povrća u okviru plasteničke proizvodnje, koje ne uspijeva na otvorenom u njihovom kraju, zbog nadmorske visine od 1.100 metara.

- Djelovanje zadruge je krenulo u okviru slobodnih učeničkih aktivnosti, a sada imamo regulisan čak i pravilnik o radu. Proljetos su naši đaci zasadili luk, zelenu salatu, paprike, blitvu, mrkvu, paradajz i ljute paprike - rekao je Radulić.

Školska zadruga u Imljanima pod palicom je učitelja Radovana Kelemana, koji ističe da je prezadovoljan radom đaka koji se utrkuju da kopaju u plasteniku i voćnjaku.

- U sekciji "Mladi zadrugari" angažovali smo 15 učenika od šestog do devetog razreda. Đaci rade sve, od pripremanja zemljišta, sadnje, okopavanja povrća pa sve do završnog branja. Veoma su vrijedni i ništa im nije teško - priča Keleman.

On je dodao da je ova godina prošla solidno, uprkos gubicima.

- Željeli smo da naše povrće bude zdravo, pa smo izbjegavali tretiranje hemikalijama i herbicidima, zbog čega smo imali gubitke, ali kako nam je ovo prva godina, prezadovoljni smo - istakao je Keleman i dodao da su proizvedeno povrće prodali radnicima škole.

Osim plasteničke proizvodnje učenici su uz pomoć nevladine organizacije "World Vision " zasadili i voćnjak sa 200 sadnica jabuka, otpornih na planinsku klimu.

- Jedan od narednih koraka zadruge je obezbjeđivanje obuke u vezi sa zaštitom bilja, uz stručno vođstvo kao i proširenje proizvodnje jagodičastog voća. U planu nam je da zasadimo oko 2.000 sadnica malina - rekao je Radulić i pohvalio se da su sve sadnice jabuka u veoma dobrom stanju.

Zarađeni novac

Dušan Radulić kaže da kada zadruga postane profitabilna, sav novac će ići u školsku kasu.

- Zarađeni novac ćemo trošiti za nagrade učesnicima, odlazak na izlete, predstave, posjetu bioskopima i slično. Ove godine od prodatog povrća je bilo nešto malo novca, koji smo utrošili u nabavku repromaterijala - rekao je Radulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana