Директорска фотеља добојске Туристичке организације усијана због Градине

nezavisne.com
Директорска фотеља добојске Туристичке организације усијана због Градине

Добој - Бесправно изграђени објекти на тврђави Градина коштали су Владимира Марковића из НДП-а позиције директора Туристичке организације (ТО), иако је спорне објекте затекао када је именован прије двије године.

Марковић је поднио оставку јер није желио да сноси одговорност за то што објекти нису срушени, што је наложила надлежна грађевинска инспекција, нити је могао да прибави 80.000 КМ за уклањање спорних објеката.

Скупштина града је прије неколико дана именовала Андријану Ристић (такође НДП) за нову директорку Туристичке организације, а како она намјерава да се избори са Градином, нисмо успјели дознати јер се, каже, још није упознала са ситуацијом у овој установи. Марковић каже да се не осјећа одговорним за постојеће стање.

 ”Нисам ни допринио томе да се ти радови тако изврше на тврђави, нисам се ни осјећао одговорним да такве казне сносим ја лично, као одговорно лице, а не Туристичка организација као неко ко је био инвеститор и наручилац тог посла”, каже Марковић.

Подсјећамо, он је на мјесту директора наслиједио Митру Ђуричић, која је такође поднијела оставку.

Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС наложио је Туристичкој организацији да отклони све недостатке настале на објектима који су саграђени, дограђени и санирани током реконструкције 2015. године.  

Иако је Инспекторат РС још крајем маја 2016. доставио рјешење, спорни објекти још нису уклоњени. Изградња објеката који су нарушили изглед Градине коштала је три пута више од рушења, скоро 244.000 КМ, посао је плаћен буџетским новцем, а због изведених радова бивша директорка је зарадила кривичну пријаву.

“На сву срећу, добијамо новог директора, који ће 'показати зубе' и неће дати тако лако да се 'млатара' с њим, једну даму која има искуства”, најавио је Сретко Ђурковић, предсједник добојског НДП-а.

Марковић, који напушта директорску фотељу, каже да се нада да ће неко послије њега доћи у ситуацију “да се то не руши, него да се  прилагоди”.

У НДП-у сматрају да не постоји никаква одговорност те партије за пропусте приликом извођења радова јер су, тврде, њихови кадрови допринијели да се Градина од “састајалишта наркомана претвори у туристичко здање”.

У СНСД-у сматрају да одлазак Марковића са директорске позиције није случајан, те да  није само због Градине.

“Искрено, ја не вјерујем да је то била самоиницијативна оставка, ипак мислим да се предсједник партије (Ђурковић) осјетио угроженим када су дошле младе и перспективне снаге”, наводи Сања Вулић, одборница СНСД-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана