Чисти канали спречавају вишемилионску штету у Српцу

Д. Ј.
Чисти канали спречавају вишемилионску штету у Српцу

Србац - Неуређена каналска мрежа и запуштени одводни канали, који нису чишћени деценијама, један су од главних узрока што се Србац непрестано налази на удару поплава, које причињавају вишемилионску штету.

Да би се томе коначно стало у крај кренуло се са интензивним радовима на њиховом чишћењу, због чега је само у протеклих неколико мјесеци уложено више од 100.000 КМ у крчење и измуљивање каналске мреже.

Начелник општине Млађан Драгосављевић каже да је у посљедњим данима прошле године завршено чишћење одводног канала Брњавица у дужини од једног километра, за шта је из општинског буџета издвојено 22.000 КМ.

- Ријеч је о ризичном подручју, које је у случајевима повишеног водостаја доводило у опасност људе и материјална добра на потезу од ушћа у рјечицу Савицу до магистралног пута Србац - Нова Топола. Прије тога смо завршили санацију канала Косолинац и Ина у дужини од 1.800 метара и изградњу камене обалоутврде у Смајинцима у дужини од 40 метара да бисмо спријечили плављење више села и градског подручја, а радови су коштали око 70.000 КМ - рекао је Драгосављевић.

Он је истакао да је из општинског буџета издвојено 20.000 КМ и за крчење шибља и растиња у одводном каналу у Бардачи у дужини од два километра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана