Чари Сутјеске истражује и Беркли

Радмила Ђевић
Чари Сутјеске истражује и Беркли

Фоча - Јединствене љепоте Националног парка "Сутјеска" нису оставиле равнодушним туристе из цијелог свијета, а овај бисер источног дијела Српске ових дана истражује млада Американка Џеси Бел, студенткиња калифорнијског Универзитета Беркли.

Џеси Бел је захваљујући колегама са београдског Филозофског факултета дошла на Сутјеску, како би за потребе дипломског рада истражила спомен-комплекс посвећен Бици на Сутјесци, његову историјску, архитектонску и умјетничку вриједност. Каже да истраживање није лако, али је занимљиво.

- Ово је апстрактан споменик, необичне форме и значења, врло богатог садржаја. Он изражава сву патњу и бол рата. Када погледате около, можете разумјети дубину овог мјеста - рекла је Бел, која је очарана спомен-кућом, за коју је казала да је архитектонски џин, чудо, "нешто што се цијени јер је то веома необично".

Оваква грађевина, додала је она, не може се наћи ни на једном другом мјесту у свијету. Са жаром у очима поручује да је одушевљена Сутјеском, али и цијелом Српском и њеним народом, за који каже да је веома гостољубив.

- Много сам читала о овоме, али све је много другачије када дођете и увјерите се у све љепоте овог мјеста, које је за мене нешто најљепше што сам икада видјела. Ово није само обичан национални парк, већ много више од тога, јединствено мјесто које вриједи посјетити - рекла је Џеси, додавши да се овако необична и драгоцјена природа ријетко среће. 

Жао јој је што се раније није упознала са знаменитостима Српске. Према њеним ријечима, Сутјеска се може истраживати, не само на пољу историје, архитектуре и умјетности, већ и у области биологије, али и другим богатствима овог мјеста. Поручује да би сви који су заинтересовани за научна истраживања требало да посјете овај парк. У истраживању Сутјеске Џеси су помогле колегинице са београдског Филозофског факултета које је, такође, опчинила умјетничка вриједност спомен-комплекса.

В.д. директора НП "Сутјеска" Дејан Павловић каже да ће у овој години почети реконструкција спомен-куће.

- Већ наредне седмице очекујемо да ће стићи посебне машине из Бањалуке које ће обавити пјескарење споменика, након чега ће му бити враћен стари сјај. Уз помоћ Владе РС смо обновили расвјету у Долини хероја, а очекујемо помоћ и у комплетном оживљавању Сутјеске - рекао је Павловић.

Бразилци снимили спот

Чланови популарног рок бенда "Фресно" из Бразила заљубили су се у Национални парк "Сутјеска", гдје су снимили спот за нову пјесму "Акордар", што на португалском значи "Пробуди се".

Бразилци годинама истражују споменик и кажу да су научили све о славној Бици на Сутјесци из Другог свјетског рата и симболици споменика, који је постао и симбол њиховог бенда. Фронтмен ове групе Лукас Силвеира објаснио је да споменик на Сутјесци, који је урађен тако да представља пролаз кроз који су партизани изашли из њемачког обруча, носи универзалну поруку, која може бити инспирација људима широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана