Чајниче: Споменик у част лопте

Радоје Тасић
Чајниче: Споменик у част лопте

Чајниче - На брдском превоју Преврзма, на пет километара од вароши Чајниче, доктор економских наука Бранислав Машић у Еколошко-туристичком центру МБ на јарбол је подигао олимпијску заставу са пет кругова.

Тако је овај професор, заљубљеник у природу, можда први у свијету започео обиљежавање стотину година откако је Олимпијски конгрес у Паризу 1914. прихватио идејно рјешење олимпијске заставе која симболизује јединство народа читавог свијета. Застава се вијори и на путоказу који показује раздаљине између  брда Преврзме и  17 свјетских метропола.

Тако је од Преврзме Београд удаљен 176, Рим 560, Атина 735, Истанбул 882, Москва 1.916, а Пекинг 7.619 километара и то ваздушним путем. Све ово и још много тога урађено је по замислима човјека који се из села Мркве код Чајнича одавно отиснуо у свијет, али никад није заборавио гдје је први пут заплакао и прстима земљу зачепркао. Изградио је за овај крај нешто незамисливо, споменик лопти пречника два метра.

- Ни слутио нисам како је то тешко извести. У томе су ми помогли колеге професори са Универзитета у Београду и мајстор Раде Благојевић па смо конструисали скулптуру лопте у виду полиедра пречника два метра - објашњава Машић.

Према његовим ријечима, лопта је универзални симбол среће, пријатељства, љубави, мира, слободе и планетарности.

Његове визије допуњене су идејом да поред лопте буде постављен сунчани часовник. Ни то није урађено аматерски, већ је ангажован проф. Миле Тадић који је израчунао надморску висину, географску ширину и дужину и положај металне шипке која показује вријеме према звијезди Сјеверњачи.

- Ово је јединствен сунчани часовник у свијету, на необичном мјесту, а задивљује његова прецизност. Једино га "буни" неприродно љетно рачунање времена - смјешка се Машић.

У градњи Еколошко-туристичког центра Машић је остао досљедан замислима необичности па је одлучио да, како каже, можда као праву ријеткост подигне споменик човјеку.

- Скулптура човјека у дрвету је дјело Вула Војиновића, а симболизује све позитивне људске вриједности и ону поруку патријарха Павла: "Будимо људи" - додаје Машић.

Горостасни човјек од дрвета са дугом брадом и косом "издјељан" је са народном херцеговачком ношњом, а у руци, што је веома интересантно, умјесто алата држи књигу на којој је нацртана ћуприја на Дрини у Вишеграду.

Кустин трг

Језгро око лопте се постепено увећава. Изграђена је и дрвена колиба под називом "Вила Равиојла" по легенди из ових крајева када је Марко Краљевић на Шарцу прескакао брда, ријеке и долине, а пратила га је његова посестрима.

- Почео сам и изградњу Кустиног трга, посвећеног Емиру Кустурици, једном од највећих креативаца на размеђини два вијека - каже Машић и додаје да му је славни режисер обећао да ће доћи да га посјети и "удахне" му нове идеје.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана