Čajniče: Otvorena izložba fotografija U susret ruskom caru

Srna

Čajniče - U Čajniču je večeras otvorena izložba fotografija iz istorijskih arhiva i ličnih albuma ruske carske porodice Romanov, u okviru velikogospojinskih svečanosti, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" i Narodne biblioteke "Branko Ćopić" iz Čajniča.

Izložba je tematski podijeljena na cjeline, od kojih jednu čine portreti članova ruske carske porodice, među kojima se posebno izdvajaju paradni portreti, tako da će posjetioci do nedjelje, 27. avgusta, imati priliku da vide modu i stil oblačenja s kraja 19. i početka 20. vijeka.


Na otvorenju izložbe okupljene je pozdravila i uvodnu riječ pročitala direktor Narodne biblioteke Jelena Tadić, a riječ o carskoj porodici Romanov održao je prota Momir Vasiljević predsjednik SPKD "Prosvjeta".

Govoreći o značaju izložbe, prota Vasiljević podsjetio je da je ruski car Nikolaj Drugi Romanov bio veliki prijatelj Srba i da je u odsudnom momentu, u Prvom svjetskom ratu, natjerao saveznike da pomognu srpskoj vojsci i srpskom narodu.

On kaže da izložba govori o ličnim trenucima porodičnog života carske porodice Romanov, o postrojavanju i blagosiljanju vojske, o obučavanju nasljednika carevića vojnim vještinama, dodavši da treća cjelina govori o pobožnosti, moralnosti i dobrotoljublju carice Aleksandre.

"Danas, kada u svijetu nemamo mnogo prijatelja, tek sa vremenske distance vidimo koliko je značajan i vrijedan svaki prijatelj, kao što je to Srbima bio car Nikolaj Drugi Romanov sa porodicom. Stradanje ruskog i srpskog pravoslavnog naroda zapečaćeno je krvlju mučenika, a među njima je Sveta carska porodica Romanov", kaže prota Vasiljević.

Govoreći o ubistvu članova ruske carske porodice, on kaže da je zločin izvršen nad Romanovim jedan od najgnusnijih i najpodlijih u istoriji ljudskog roda.

"Ubice i zlikovci nisu ubili samo ruskoga cara i caricu, nego su na svirep način izvršili egzekuciju nad njihovom djecom i poubijali 1.500 srodnika carske porodice Romanov", rekao je Vasiljević.

Prema njegovim riječima, bezbožnici će, nakon toga, svoj zločin umnožavati i postajati sve svirepiji prema svetinjama, sveštenicima, monasima i vjernicima.

Ova značajna izložba pod naslovom "U susret ruskom caru", povodom jednog vijeka od ubistva carske porodice Romanov, već je bila prikazana u mnogim srpskim gradovima, a realizovali su je Sretenjski manastir iz Moskve, ruski portal "Pravoslavlje", u saradnji sa studiom "Ruski car".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana