Brazde vape za kišom

S. Đ. - Lj. A.
Brazde vape za kišom

Banjaluka, Bijeljina - Jesenja sjetva u Republici Srpskoj počela je na vrijeme, ali bi suva zemlja i nedostatak kiše mogli da dovedu u pitanje njen nastavak.

Poljoprivrednik iz Lijevča polja Duško Banjac rekao je “Glasu Srpske” da će i prinos biti pod znakom pitanja, ako kiša uskoro ne natopi oranice.

- Treba nam kiša da možemo orati. Ako suša potraje još koji dan, bojim se da bi se to moglo odraziti na prinose. Zbog toga će biljke kasnije nicati, a ako ih dočekaju prvi mrazevi, prinos bi mogao biti umanjen - kazao je Banjac i dodao da je u toku sjetva ječma i pšenice.

I na području Semberije poljoprivrednici su počeli jesenje radove na njivama. Nakon što su obavili sjetvu uljane repice i ječma, u Poljoprivrednom dobru “Semberija” planiraju da na 700 hektara zemljišta zasiju pšenicu.

- Nismo zadovoljni količinom padavina, jer je od 1. septembra palo svega 20 litara kiše. Nadamo se da će padavine biti u narednom periodu intenzivnije kako bi usjevi na vrijeme nikli - rekao je tehnolog u PD “Semberija” Nikola Krstović.

On je dodao da je sjetva pšenice počela u optimalnom roku.

Na parcelama ovog poljoprivrednog dobra pšenicom će biti zasijano oko 300 hektara manje u odnosu na prošlu godinu.

Jesenju sjetvu počeli su i povrtari. Tako je prije dvadesetak dana počela sjetva ozimih vrsta crvenog i bijelog luka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana