Борци из Фоле траже смјену предсједника Скупштине

Радмила Ђевић
Борци из Фоле траже смјену предсједника Скупштине

Фоча - Чланови општинске Борачке организације Фоча јучерашњим мирним окупљањем затражили су смјену предсједника Скупштине општине Фоча Изета Спахића због тога што је на сједници у септембру прошле године рекао да је за њега први предсједник РС Радован Караџић највећи ратни злочинац, што је, како је навео, потврђено првостепеном пресудом Међународног суда у Хагу.

Борци су своје незадовољство исказали протестном шетњом од централног споменика палим борцима до Центра за културу и информисање гдје је одржавана редовна фебруарска сједница локалног парламента, којем су предали захтјев за смјену Спахића.

Пет мјесеци послије Спахићеве изјаве о Караџићу и након што су фочански одборници усвојили на сједници у новембру закључак којим се најоштрије осуђује иступање предсједника фочанског парламента, борци су се одлучили да протестом затраже његову смјену.

Тврде да су увријеђени његовим изјавама о Караџићу који, како истичу, није правоснажно осуђен пред Хашким трибуналом.

- Ми смо покренули све могуће кораке прије овог протеста за смјену Спахића, подносили захтјеве Скупштини, али нису нам их услишили. Спахићева изјава увриједила је грађане и нас борце који смо стварали Републику са Радованом Караџићем. Тражимо да одборници по Правилнику о раду СО Фоча смијене Изета Спахића - рекао је предсједник Предсједништва БО Фоча Срђан Станковић.

Спахић је истакао да поштује емоције и ставове бораца и грађана, те да својим изјавама о Караџићу није имао намјере било кога да вријеђа.

- Оно што сам изговорио, изговорила је цијела планета, а то је првостепена пресуда Хашког трибунала Радовану Караџићу и сва моја дискусија на ту тему се завршава - рекао је Спахић.

Додао је да је и раније било сличних писаних захтјева локалном парламенту за његову смјену.

- Пословник каже да иницијатива за смјену треба да потекне од најмање једне трећине одборника, треба да буде образложена и да има потпис подносилаца. Сваки пут на Колегијуму сам тражио да се о томе дискутује, али нису били испуњени услови да се та тачка нађе на дневном реду Скупштине, тако да та иницијатива није добила потребну подршку - појаснио је Спахић, који сматра да протести бораца имају политичку позадину, те да иза њих стоји дио опозиције.

Из Борачке организације тврде да иза њих не стоји ниједна политичка партија, већ да су протести искључиво воља бораца. Они су, уколико не дође до смјене Спахића, најавили нове протесте и радикалније мјере.

СО је раније закључком осудила Спахићеву изјаву за коју је речено да не доприноси помирењу и заједничком животу, да је политички штетна и непромишљена, те да је том изјавом прекршен етички кодекс по коме су сви одборници обавезни да се понашају у складу са Статутом, поштујући једнака права и увјерења других.

Машић

Начелник општине Фоча Радисав Машић подсјећа да су на новембарском засједању сви одборници из српских странака једногласно осудили изјаву Спахића и изрекли му "посљедњу опомену".

- За нас је тај поступак у Скупштини завршен - јасан је Машић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана