Бољи услови на ризници семберских производа

Љиљана Алексић
Бољи услови на ризници семберских производа

Бијељина - Зелена пијаца у Бијељини, која је права ризница разноврсних производа са семберских њива, али и омиљено мјесто за сусрете суграђана, корак по корак добија нови изглед.

С обзиром на то да су домаћи производи лична карта Семберије, у предузећу "Комуналац", које управља зеленом пијацом, потрудили су се да реконструишу и уреде мјесто гдје се њима највише тргује. Руководилац Службе за организацију пијачних услуга у "Комуналцу" Данијел Перић казао је да је у претходном периоду поплочана унутрашњост пијаце, а набављене су расхладне витрине за месо, млијеко и млијечне производе.

- Набавком расхладних витрина на зеленој пијаци обезбијеђена је микробиолошка исправност намирница, а знамо од какве је то важности за кориснике услуга и купце - истакао је Перић додајући да су у идућој години планирана већа улагања.

- Завршићемо поплочавање пијаце у цјелости, а имамо намјеру да замијенимо пијачне столове или тезге како би градска пијаца изгледала по узору на пијаце у већим градовима у окружењу - наводи Перић.

Он је додао да број закупаца на бијељинској зеленој пијаци говори у прилог томе да људи у Семберији вјерују у традиционалне производе.

- Упркос великом броју хипермаркета на подручју Бијељине, ми смо успјели да задржимо наше закупце тезги и зато се морамо прилагођавати захтјевима тржишта - каже Перић.

На садашњој локацији зелена пијаца ради од 1948. године, а најпосјећенија је уторком и петком, јер су то од давнина пијачни дани када буде изложена богата понуда домаћих производа. Бијељинци то добро знају и зато тада и највише купују.

Пензионерка Душанка Алексић каже да воће, поврће, али и млијечне производе редовно купује на зеленој пијаци.

- Више волим да те производе купујем на пијаци него у продавницама. Имам своје продавце од којих годинама купујем и сигурна сам у квалитет - каже ова Бијељинка.

Оленија Трифковић скоро 18 година је закупац тезге.

- Радим годинама на зеленој пијаци и имам своје муштерије. Некада су услови били тежи, али сада се ради на побољшању, па је мало лакше. Прехрањујем породицу од овог посла - каже она.

Тезге

Зелена пијаца располаже са 313 пијачних столова, а током године буде закупљено 87 тезги, док остале буду издате уз дневни закуп. Цијене закупа нису мијењане у посљедњих десетак година, а у "Комуналцу" то не планирају ни у идућој години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана