Бојанa за три минуте научи календар из било које године

Дејан Јовичић
Бојанa за три минуте научи календар из било које године

Србац - Када бисте питали десетогодишњу Бојану Вукотић из Повелича код Српца за било који датум у посљедњих неколико година, она би вам истог секунда одговорила и дан у којем се збио.

Захваљујући несвакидашњем таленту, она је у стању за свега неколико минута да научи и календар било које године читав миленијум уназад, и као из топа ће одговорити да је на примјер 27. априла 1016. године била субота. У свом крају је већ постала позната као дјевојчица са календаром у глави па често воли забављати породицу, пријатеље и комшије са овим необичним даром.

- Прошле године ме питала кад сам рођена, а када сам рекла 2. јула она је рекла да тај датум пада у четвртак. Нисам томе придавала пажњу, али је онда почела погађати рођендане браће и сестара и тада сам се заинтересовала. Провјерила сам још неколико датума и увјерила се да непогрешиво зна све датуме и дане уназад три године, а неке чак из 2017. године - испричала је мајка Дубравка.

Проблем јој не представљају ни календари који датирају стотинама година уназад или унапријед, а који се могу пронаћи на интернету. Приликом тестирања, у десетак случајева само једном је погријешила, и то за један дан, међутим, датуме у посљедње три до четири године погађа у 100 одсто случајева.

- У стању је да научи календар из било које године, било да се ради о 535. или 1912. години. Фокусира се на њега у тишини и напросто га скенира три до четири минуте, а онда ће као од шале давати тачне одговоре - каже Дубравка.

На питање како је могуће да тако брзо дође до жељеног датума, Бојана каже да јој се створи слика календара у глави.

- Једноставно одлутам и ништа друго око мене не постоји. Треба ми само неколико секунди да дођем до траженог датума, јер видим календар као да стоји испред мене - објашњава Бојана.

Фасцинира податак да, када смо јој дали календар из 135. године, у моменту је рекла да је готово идентичан календару из 2016. Увјерили смо се да је то тачно, и да је разлика само у јануару и фебруару, док су од марта до децембра ова два календара у потпуности иста.

Цијелу ствар чуднијом чини то што Бојана до пете године готово да није могла говорити, и знала је само пар ријечи, због чега су сумњали да је дијете са посебним потребама. Водили су је на претраге, али није потврђено да има сметње у развоју. Уписали су је у редовну наставу и тренутно похађа пети разред подручне школе у Повеличу. 

- Бојана је мирна, повучена и примјерна на часу, али често губи концентрацију. Математика јој не иде баш од руке, али зато прелијепо црта и има најбољи рукопис у разреду - каже учитељица Маја Суботић.

Дефектолог-сурдопедагог из Бањалуке, Радмила Ђермати, сматра да су Бојанини таленти повезани са хиперактивношћу и дефицитом пажње, што представља стање за које је карактеристичан висок степен моторичке активности као манифестација врло високе активности ума.

Она већ годинама ради са дјецом са посебним потребама у Српцу и каже да је имала прилику да годину и по ради са Бојаном, за коју се увјерила да има проблема са концентрацијом, али да очигледно посједује својеврстан нумерички фактор у интелигенцији.

- У тим данима, није показала таленат за погађањем датума, али је вјешто баратала основним математичким операцијама, па ме чуди да јој математика сад не иде од руке. Сигурна сам да ће се пронаћи у неким другим талентима, јер људи са овом дијагнозом, када заволе неки посао или занимање, најчешће уз њега и остају. Негативна страна је та што брзе губе интересовање за све оно што их не занима и то се лоше одрази на њихове контакте са околином - каже Радмила Ђермати.

Мајка Дубравка потврђује да је Бојана понекад затворена за комуникацију са људима у свакодневном животу, али да унутар породице нормално функционише.

- Она има неки свој свијет у којег често одлута. Непрестано ме изненађује талентима које покаже из чиста мира, па је тако недавно нацртала диносауруса на којег је залијепила шкољкице и направила мало умјетничко дјело. Често прави и креативне фигуре од папира и пластелина - каже Дубравка, која осим Бојане има сина Данијела (17) и кћерке Дајану (13) и Дијану (6) који нису показивали сличне симптоме.

У медицинским круговима различита су мишљења да ли се хиперактивност АДХД сматра за поремећај. Док неки сматрају да се мора озбиљно радити на рјешавању проблема, други говоре да су то људи који имају мало другачију природу од осталих.

- У сваком случају ради се о појави на коју треба обратити пажњу. Потребно је утврдити да ли се ради само о недостатку пажње или и мањку активности. Често се мало живахнија или повученија дјеца сврставају у дијагнозу АДХД, а то у ствари нису, али ако се детаљном анализом утврди низ симптома, онда са таквом дјецом треба радити како би се социјализовала - каже психолог Ведрана Малић.

Познате личности

Велики број познатих личности имао је дијагнозу хиперактивност АДХД, а међу њима се издвајају Алберт Ајнштајн, Леонардо да Винчи, Моцарт, Винсент ван Гог, Волт Дизни и Џон Кенеди. У данашњем времену за ову појаву вежу Стивена Спилберга, Вила Смита, Џастина Тимберлејка, Мајкла Џордана, Мајкла Фелпса и друге.

Младић из Јагодине

Сличну причу објавили су прије три године медији у Србији о тада 29-годишњем Дејану Велојевићу из села Мајур код Јагодине, који за сваки датум зна и дан кад се збио, бар стотину година уназад.

Баш као и Бојана, имао је проблеме са говором и није проговорио до седме године. Занимљиво је да је Дејан знао датуме и дане рођења свих 3.000 људи из свог села.

Симптоми и особине АДХД

Кратка концентрација, брзо се досађују, одлутају усред разговора

Често мијењају планове

Раде пребрзо и чине непотребне грешке

Имају сталну потребу за кретањем

Веома знатижељни, велика моћ запажања

Маштовит ум

Говоре, пјевају и шапућу сами себи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана