Бочац се још увијек није опоравио!

ELTA TV
Бочац се још увијек није опоравио!

Бањалука - Ни 22 године од стравичног злочина, Бочац се није у потпуности опоравио. И данас у овом питомом мјесту могу се видјети трагови агресорског похода на крајњи југ бањалучке градске територије.

Окупатори су овдје рушили све пред собом, палили, убијали. Међу страдалим цивилима је и отац Станка Ковјенића, који се тих октобарских дана налазио у зони борбених дејстава на Мањачи

„Мој отац је имао три сина, од деведест прве на ратишту. Ми смо били на положајима, нисмо их могли извући. Они су већ били сенилне особе, нису ништа знали. Мог оца је убила Хрватска војска, друга Гардијска. И снимили су његову погибију"   каже Станко Ковјенић. 

Највише га боли што за злочин почињен овдје нико никад није одговарао.  Каже да би било праведно да се и имена страдалих цивила у Бочцу нађу на спомен обиљежју.

„ Ми радимо  на томе да се нађу на спомен обиљежју, али нисам сигуран да ћемо то дочекати, јер за нас нема правде. Боли ме што нико није одговарао за овај злочин. Конкретно и мој отац а и остали страдали цивили су пронађени у масовној гробници у Мркоњић Граду", рече Станко.

Парастосом и полагањем вијенаца на спомен обиљежју за 23 погинула борца Војске Републике Српске са подручја мјесне заједнице Бочац, мјештани и борци овог дијела бањалучке градске територије одужили су се својим члановима породице, пријатељима и комшијама који су страдали током протеклог одбрамбено-отаџинског рата бранећи Републику Српску.

 „Да, овдје су уклесана имена и налазе се слике 23 погинула борца Војске Републике Српске са овог подручја. Ми у Градској борачкој организације сваке године почетком октобра обавимо помен за ове јунаке,  како би барем једним малим дијелом одужили за оно што су они учинили заједно са нама – створили Републику Српску. Мислим да је ово уједно и моменат да позовемо све актере политичког живота у Републици Српској да нам је јединиство увијек било пријеко потребно, а данас можда и најпрече, јер само јединствени можемо сачувати оно што су они заједно са нама створили – Републику Српску." каже за ЕЛТА телевизију Горан Рогић, предсједник Борачке организације Града Бањалука.

Бочац се ни до данашњег дана није у потпуности опоравио. И данас су видљиви трагови окупаторског  терора кажу нам и у Градској борачкој организацији, апелујући на надлежне да већу пажњу посвете управо Бочцу.

 „Ево трећу годину понављам да би Град Бањалука требало да донесе посебан програм опоравка, санације и асанације терена, земљишта и простора и стамбених објеката са подручја Мјесне заједнице Бочац. То је једини дио територије града Бањалука који је током дејстава снага НАТО и регуларних снага Републике Хрватске поред људских жртава претрпио и огромне материјалне штете."  рекао је Рогић

Током агресије на Бочац, у овом питомом селу, страдало је 28 цивила. Са подручја мјесне заједнице Бочац, током протеклог рата 23 припадника Војске Републике Српске положила су свој живот за слободу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана