Blokade računa i pljenidba uveli red u lokalne kase

Danijela Stokanić
Blokade računa i pljenidba uveli red u lokalne kase

Banjaluka - Blokada računa i pljenidba imovine uticale su na lokalne vlasti u Srpskoj da redovnije uplaćuju poreze i doprinose, što potvrđuje i podatak Poreske uprave RS prema kojem je dug opština i gradova za pet mjeseci smanjen za više od 400.000 maraka.

Prema podacima Poreske uprave, dug za neizmirene obaveze lokalnih zajednica 22. februara iznosio je 714.548 KM. Taj iznos u oktobru prošle godine bio je iznad 1,14 miliona maraka.

U postupku prinudne naplate, prema podacima Poreske uprave, prošle sedmice nalazili su se Kostajnica, Brod, Sokolac i Bileća, dok je u blokadi jedino bio žiro-račun opštine Kostajnica.

- Dospjele obaveze opštine Istočno Novo Sarajevo u prinudnoj naplati privremeno su obustavljene, jer je ovaj poreski obveznik podnio zahtjev za reprogram obaveza - kazali su u Poreskoj upravi.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da je trenutni dug ove opštine oko 170.000 maraka, te da će biti izmiren u narednih 15 dana.

- Podnijeli smo zahtjev za reprogram poreskog duga, zbog čega su obustavili prinudnu naplatu - kazao je Ćosić, koji je i predsjednik Saveza opština i gradova RS.

Dodao je da su lokalne zajednice svjesne da se porezi i doprinosi moraju plaćati.

- Mjere koje je Poreska uprava uvela su uozbiljile našu finansijsku disciplinu. Međutim, mi sa uplaćivanjem obaveza ne kasnimo svojom voljom, već zato što nam drugi na vrijeme ne uplaćuju novac koji nam pripada. Osim toga, imamo i brojne druge obaveze - kazao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, ova i naredna godina biće period stabilizacije, a moraće se naći mehanizmi da se svi doprinosi i porezi redovno izmiruju.

Prema riječima načelnika Kostajnice Drage Bundala, žiro-račun opštine blokiran je zbog dugovanja za poreze i doprinose za dva mjeseca u visini od 28.000 maraka.

On je istakao da je sa računa opštine odmah skinuto 14.000 maraka, dok je ostatak trebalo da bude izmiren ovih dana.

- Problema sa prilivom novca uvijek imamo u prvom kvartalu godine, zbog čega nismo bili u mogućnosti da obaveze prema Poreskoj upravi izmirimo u roku - rekao je Bundalo.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica istakao je da su od dobili opomenu za neizmirene obaveze za protekli mjesec i da su one trebalo da budu izmirene po prilivu novca u budžet.

Ekonomista Zoran Pavlović istakao je da bi lokalne zajednice trebalo da budu primjer svima kad je u pitanju disciplina izmirenja obaveza.

- Poreska uprava se ponaša veoma ozbiljno kad je u pitanju naplata njenih potraživanja. U ovim slučajevima treba biti oštar prema onima koji ne izmiruju svoje obaveze, ali i nagraditi one koji se ponašaju odgovorno i plaćaju poreze i doprinose na vrijeme - smatra

Mjere

Zakonom o poreskom postupku RS propisano je da Poreska uprava RS pokreće postupak prinudne naplate poreskih obaveza po službenoj dužnosti istekom roka za plaćanje prijavljenih poreskih obaveza ili istekom roka za plaćanje iz izvršnog rješenja o utvrđivanju poreskih obaveza.

U postupku prinudne naplate Poreska uprava na raspolaganju ima više mjera, a to su blokada žiro-računa, obustave na ličnim primanjima obveznika, pljenidba gotovine i pokretnih stvari, zapljena potraživanja poreskog obveznika, kao i upis hipoteka nad nepokretnom imovinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana