Bijeljina: Dug tjera štićenike na ulicu

Lj. A.
Bijeljina: Dug tjera štićenike na ulicu

Bijeljina - Ugroženi stanovnici Bijeljine koji borave u ustanovama u RS i Srbiji mogli bi da ostanu na ulici ukoliko im bijeljinski Centar za socijalni rad do kraja septembra ne isplati dug od oko 350.000 KM.

Na ovo je upozorio vršilac dužnosti direktora Centra Marko Milisav istakavši da će, osim otkazivanja saradnje, potražioci podnijeti i krivične prijave protiv Centra.

Milisav je naglasio da su najveća dugovanja prema Zavodu za zaštitu ženske djece i omladine u Višegradu i to 125.000 KM, slijede Dom za djecu i omladinu ometenu u razvoju Prijedor sa dugom od 56.000 KM, dok Dječijem domu "Rada Vranješević" Banjaluka nije plaćeno 30.000 KM.

- U pitanju su najosjetljivije i najugroženije kategorije, djeca bez roditeljskog staranja, djeca sa smetnjama u razvoju, stara iznemogla lica, te osobe sa fizičkim i mentalnim oboljenjima - rekao je Milisav.

Suspendovani načelnik Odjeljenja za finansije Vaso Arsenović je kazao da predstavnici ustanova kojima Centar za socijalni rad duguje novac stalno upućuju zahtjeve za izmirenje obaveza.

Centar za socijalni rad u Bijeljini ima 31 radnika, a godišnji budžet je 763.000 KM, od čega 90 odsto odlazi na plate zaposlenih. Jedan dio prihoda dolazi iz budžeta RS i to se redovno izmiruje, dok kasne uplate iz gradske kase. Posljednju platu zaposleni su primili za jun.

- Ukupna dugovanja prema ustanovama koje se finansiraju iz gradskog budžeta su oko 2,2 miliona maraka. Osim Centra za socijalni rad, vrtića, tu su Centar za kulturu, SKUD "Semberija" i druge ustanove koje se naslanjaju na finansiranje iz gradske kase - rekao je Arsenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana