Бициклима од Новог Града до Москве против нуклеарног отпада

Анита Јанковић
Бициклима од Новог Града до Москве против нуклеарног отпада

Нови Град - Бициклисти Никола Дупало и Невен Лајшић из Новог Града кренуће 1. августа својим двоточкашима ка Москви, како би затражили подршку у грчевитој борби против градње депоније нуклеарног отпада на Трговској гори.

Новљани истичу да би здравље њихових суграђана могло били у опасности ако би нуклеарно одлагалиште "никло" на свега неколико километара од њиховог града.

Брине их и опстанак ријеке Уне, која важи за једну од најљепших и најчистијих на Балкану, али и у Европи.

- Написали смо писмо у којем тражимо помоћ Русије и предаћемо га политичарима кад стигнемо у Москву. Кроз све државе кроз које будемо пролазили указаћемо на проблем  одлагања нуклеарног отпада у близини нашег града - рекао је Дупало и додао да је то њихов начин да се изборе против хрватских лобија који не одустају од идеје да изграде одлагалиште на Трговској гори.

Овај двојац планира да пређе око 6.000 километара и "проједри" кроз 14 држава, за шта ће им требати око 60 дана.

- Крећемо 1. августа из Новог Града преко Хрватске, Словеније, Аустрије, Словачке, Чешке, Пољске, Бјелорусије па све до крајњег одредишта, Москве - прича Дупало.

Додао је да су припремили и велико изненађење за цијели свијет у облику видео-поруке, снимљене у селу Блатна код Новог Града, коју ће приказати кад стигну у Москву. 

На пут ка далекој Русији води их хумани гест, јер ће хиљаде километара пређеног пута посветити обољелом тринаестогодишњем суграђанину Сергеју Шевићу.

- Сергеј је оболио од веома ријетке болести сужавања надбубрежних артерија које узрокују страдање већине унутрашњих органа. Ускоро га чека тешка операција и сви молимо Бога за његово оздрављење - казао је Дупало. 

Његов сапутник додаје да се за пут припремају како физички, тако и психички, те да за 2017. планирају пут око свијета.

- Свакодневно возимо бицикл, трчимо и тренирамо. Никола тренира кошарку, ја тенис, а како се ближи полазак, све више времена проводимо сами да бисмо психички били што спремнији - рекао је Лајшић.

Дупало, који је заљубљеник у екстремне спортове, каже да се за овако дуг пут тешко физички може спремити.

- Најбитнија је психа. Вјерујем да човјек може урадити све што замисли, ако има јаку вољу и жељу. Ја бих се на Мјесец попео, километри ми нису важни кад нешто желим - каже он.

Дупало је почетком 2015. године оборио европски Гинисов рекорд урадивши невјероватних 32.000 трбушњака без прекида, а размишља и о обарању свјетског, за који му је потребно 125.000 трбушњака у серији.

Солун

Никола Дупало и Невен Лајшић прошлог љета бициклима су ишли до Солуна и том приликом прешли 1.300 километара у знак поштовања према грчко-српском пријатељству и православном братству. Ови авантуристи су бициклима 2014. године прешли и РС, од Новог Града до Требиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана