Bela knjiga donijela dvadesetogodišnjem Aleksa Mirković svjetski trofej

Anita Janković-Rečević
Bela knjiga donijela dvadesetogodišnjem Aleksa Mirković svjetski trofej

Banjaluka - Dvadesetogodišnji Aleksa Mirković zahvaljujući talentu sviranja na harmonici osvojio je brojne nagrade i proputovao cijelu Evropu, a najnovijim peharom okitio se na Svjetskom trofeju harmonike u Francuskoj, gdje je odnio prvo mjesto u kategoriji kompozitora.

Ovaj mladi virtuoz, student druge godine harmonike na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu u klasi profesorice Danijele Rakić, pobjedom na 67. svjetskom trofeju harmonike u On le Šatou sa kompozicijom "Bela knjiga" postao je ovogodišnji svjetski šampion.

Pristigle kompozicije na ovom takmičenju anonimno je ocjenjivao žiri sastavljen od 35 eminentnih profesora harmonike iz raznih zemalja svijeta.

- Ovo mi je najznačajnija pobjeda u karijeri i još jedan ostvaren san. Uspjeh je veći, jer se sve predstavljalo anonimno, što znači da se vrednovao kvalitet kompozicije, a ne njen autor. Žiri nije znao naša imena, već samo naslov kompozicije - rekao je Mirković.

Dodao je da mu je ova nagrada podsticaj za dalji rad.

- Već imam u planu nove kompozicije, koje će, nadam se, zaživjeti u svijetu. Najveći uspjeh bio bi da neka od mojih kompozicija postane sastavni dio koncertnog ili takmičarskog repertoara budućih harmonikaša - priča Aleksa sa sjajem u očima.

On je na takmičenju u Francuskoj nastupio i kao izvođač u seniorskoj kategoriji, gdje je zauzeo osmo mjesto.

- To je u kategoriji do 32 godine sjajan uspjeh s obzirom na to da sam bio među najmlađim takmičarima. Žiri je naglasio da je ove godine bila najjača konkurencija u posljednjoj deceniji tako da je ovaj uspjeh za mene jednak pobjedi u kompozitorskoj kategoriji - ponosno kaže Aleksa i dodaje da uživa na takmičenjima i putovanjima na koje ga vodi harmonika.

Zahvaljujući ovom instrumentu stekao je mnoge prijatelje i proširio muzičke vidike.

- Gostovao sam i takmičio se u Austriji, Rusiji, Portugaliji, Češkoj, Makedoniji, Bugarskoj, Sloveniji, Ukrajini i osvojio 60 prvih nagrada i 30 pobjeda. U svakoj toj državi imam brojne prijatelje - kaže Mirković, koji na harmonici svira od šeste godine. Takođe je i vrlo uspješan student sa prosjekom ocjena 9,9. 

- Već punih 14 godina harmonika je moj život i ljubav prema njoj utkao mi je profesor Zoran Rakić. Ipak, glavni "krivac" za moju urođenu muzikalnost je majka koja je profesor klavira - dodao je ovaj mladi umjetnik koji najviše uživa svirajući klasičnu muziku ruskih kompozitora, kao i ruske narodne pjesme. Priznaje da na njegovom repertoaru za sada nema naše narodne muzike, ali obećava da će uskoro naučiti svirati užičko kolo.

Neostvarena želja

Aleksa Mirković ističe da mu je najveća neostvarena želja da svoja umijeća ukrsti sa svjetskim harmonikašima na pozornici u Sidneju u Australiji.

- U pitanju je australijski šampionat u harmonici koji se održava svakog juna. Nadam se da ću taj san dosanjati 2018. godine. Već skupljam novac za taj put - rekao je Aleksa i izrazio nadu da će mu uspjeh u Francuskoj otvoriti vrata sponzora i da će dobiti pomoć institucija RS koja bi mu olakšala odlaske na takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana