Bedemi tjeraju strah od poplava

Anita Janković-Rečević
Bedemi tjeraju strah od poplava

Banjaluka - Nezaštićena domaćinstva i oranice uz obale rijeka Save, Une i Vrbasa više neće strahovati od poplava zahvaljujući planiranoj rekonstrukciji više od 64 kilometra nasipa, za šta će biti izdvojeno 26 miliona maraka.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je Projektom hitne pomoći i zaštite od poplava u Srpskoj iz 2010. godine prvobitno bila planirana sanacija savskih nasipa u dužini od deset kilometara u Kozarskoj Dubici te po pet u Semberiji i Gradišci. Međutim, nakon poplava 2014. godine, kako navode, uočeni su nedostaci i na drugim dionicama, pa će, umjesto planiranih 20 kilometara, ukupno biti sanirana 64,2 kilometra, odnosno 58,2 kilometra savskog nasipa, dva kilometra unskog te četiri kilometra vrbaskog.

- Biće saniran savski nasip u Gradišci, od pumpne stanice Matura do ušća rijeke Jablanice u Savu u dužini od 25 kilometara, zatim nasip u Srpcu u dužini od 5,2 kilometra te u Brodu osam kilometara. Radiće se i rekonstrukcija desnog vrbaskog nasipa od pumpne stanice “Ina” do nasipa na Povelićkom potoku u dužini od četiri kilometra, kao i desnog unskog nasipa u dužini od dva kilometra u Kozarskoj Dubici - rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Čedomir Stojanović. On je istakao da su na nekim nasipima radovi već u toku, dok na ostalim dionicama počinju u julu.

- Završetak sanacije svih nasipa planiran je do kraja iduće godine, a trenutno je u toku rekonstrukcija savskog nasipa u Kozarskoj Dubici u vrijednosti od 6,98 miliona KM. Do sada je završeno 70 odsto radova - rekao je Stojanović. Dodao je da je za rehabilitaciju savskog nasipa na području Gradiške izabran izvođač radova, koji će koštati 7,7 miliona maraka.

- U Gradišci su predviđeni izdizanje nasipa, sanacija klizišta, ravnanje krune i kosina nasipa, rekonstrukcija i sanacija svih servisnih puteva i rampi, čišćenje drenažnog kanala uz nožicu nasipa i izgradnja propusta ispod puta te uklanjanje vojnih bunkera - dodao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, za sanaciju nasipa u Srpcu u toku je procjena ponuda, a u planu je izdizanje visine nasipa na cijeloj dionici, od spoja sa regionalnim putem Srbac - Derventa do pumpne stanice “Ina”, kao i u zoni starog ribnjaka Bardača. Predviđena je i rekonstrukcija i sanacija svih servisnih puteva, rampi, kao i čišćenje drenažnog kanala uz nožicu nasipa i izgradnja propusta ispod puta. Stojanović je dodao da je za sanaciju savskog nasipa u Brodu, za šta će biti izdvojeno 4,2 miliona KM, tenderska procedura u toku te da će ponude biti primane do 13. jula.

Bijeljina

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je završena rekonstrukcija savskog nasipa na Rači u dužini od tri kilometra, a vrijednost radova iznosila je 2,33 miliona KM.

- Podignut je i nivo savskog nasipa pored ušća kanala Dašnica u Savu u dužini od dva kilometra, a vrijednost ovih radova je 1,14 miliona KM - rekli su u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana