Бедеми тјерају страх од поплава

Анита Јанковић-Речевић
Бедеми тјерају страх од поплава

Бањалука - Незаштићена домаћинства и оранице уз обале ријека Саве, Уне и Врбаса више неће страховати од поплава захваљујући планираној реконструкцији више од 64 километра насипа, за шта ће бити издвојено 26 милиона марака.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је Пројектом хитне помоћи и заштите од поплава у Српској из 2010. године првобитно била планирана санација савских насипа у дужини од десет километара у Козарској Дубици те по пет у Семберији и Градишци. Међутим, након поплава 2014. године, како наводе, уочени су недостаци и на другим дионицама, па ће, умјесто планираних 20 километара, укупно бити санирана 64,2 километра, односно 58,2 километра савског насипа, два километра унског те четири километра врбаског.

- Биће саниран савски насип у Градишци, од пумпне станице Матура до ушћа ријеке Јабланице у Саву у дужини од 25 километара, затим насип у Српцу у дужини од 5,2 километра те у Броду осам километара. Радиће се и реконструкција десног врбаског насипа од пумпне станице “Ина” до насипа на Повелићком потоку у дужини од четири километра, као и десног унског насипа у дужини од два километра у Козарској Дубици - рекао је помоћник министра пољопривреде Чедомир Стојановић. Он је истакао да су на неким насипима радови већ у току, док на осталим дионицама почињу у јулу.

- Завршетак санације свих насипа планиран је до краја идуће године, а тренутно је у току реконструкција савског насипа у Козарској Дубици у вриједности од 6,98 милиона КМ. До сада је завршено 70 одсто радова - рекао је Стојановић. Додао је да је за рехабилитацију савског насипа на подручју Градишке изабран извођач радова, који ће коштати 7,7 милиона марака.

- У Градишци су предвиђени издизање насипа, санација клизишта, равнање круне и косина насипа, реконструкција и санација свих сервисних путева и рампи, чишћење дренажног канала уз ножицу насипа и изградња пропуста испод пута те уклањање војних бункера - додао је Стојановић.

Према његовим ријечима, за санацију насипа у Српцу у току је процјена понуда, а у плану је издизање висине насипа на цијелој дионици, од споја са регионалним путем Србац - Дервента до пумпне станице “Ина”, као и у зони старог рибњака Бардача. Предвиђена је и реконструкција и санација свих сервисних путева, рампи, као и чишћење дренажног канала уз ножицу насипа и изградња пропуста испод пута. Стојановић је додао да је за санацију савског насипа у Броду, за шта ће бити издвојено 4,2 милиона КМ, тендерска процедура у току те да ће понуде бити примане до 13. јула.

Бијељина

У Министарству пољопривреде истичу да је завршена реконструкција савског насипа на Рачи у дужини од три километра, а вриједност радова износила је 2,33 милиона КМ.

- Подигнут је и ниво савског насипа поред ушћа канала Дашница у Саву у дужини од два километра, а вриједност ових радова је 1,14 милиона КМ - рекли су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана