Autobusi Autoprevoza iz Gradiške u leru, zaposleni strahuju za radna mjesta

A. Janković, M. Vujić
Autobusi Autoprevoza iz Gradiške u leru, zaposleni strahuju za radna mjesta

- Radnici "Autoprevoza" iz Gradiške stupili su juče u štrajk zatraživši isplatu dvije plate, te uplatu doprinosa od oktobra prošle godine.

Predsjednik Sindikalne organizacije ovog preduzeća Slaviša Babičić pojašnjava da su vozači i automehaničari sa radom stali još u petak, jer je tada direktor "Autoprevoza" Milan Đukanović donio odluku da se obustavlja prevoz putnika na svim linijama zbog blokade računa, nemogućnosti nabavke goriva, isplate obaveza prema banci i radnicima i nemogućnosti održavanja tekuće likvidnosti.

- Iako je naš dalji posao pod znakom pitanja, nećemo odustati od štrajka dok zahtjevi ne budu ispoštovani - rekao je Babičić i dodao da su u petak po završetku radnih obaveza parkirali autobuse u garaže, vratili ključeve i dokumentaciju vozila i od tada ne rade.

- Vozači i automehaničari se vode na plaćenom odsustvu, neke naše linije su preuzeli privatnici, a stanica danas radi za međunarodni saobraćaj, ali je sablasno bez đaka i putnika - rekao je Babičić i dodao da je jučerašnji štrajk podržao 31 radnik, od oko 40 zaposlenih.

Prema njegovim riječima, u ovom preduzeću je sve manje-više funkcionisalo kako treba do unazad deset dana, kada su čuli da njihove linije preuzimaju drugi prevoznici zbog nemogućnosti reprograma duga.

- Prije 15 dana sam bio na sastanku sa direktorom i dogovorili smo se da bude smanjen broj linija i da niko ne ostaje bez posla, te da će plate biti isplaćene. Sada ostaju da rade stanica, restoran i biletarnica, dok za nas vozače i mehaničare nama više posla - kaže Babičić.

Dodaje da je račun preduzeća blokiran već tri mjeseca.

Član Sindikalnog odbora preduzeća Predrag Cvijić kaže da su radnici više puta od direktora tražili isplatu zaostalih plata i uplatu doprinosa, ali bez uspjeha.

- Poslodavac je odlukom da obustavi djelatnost prevoza putnika dužan i da donese program rješavanja pitanja viška radnika - dodao je Cvijić.

Sindikalni povjerenik za Gradišku, Laktaše i Srbac Boško Grgić kaže da su razlozi za štrajk u "Autoprevozu" opravdani. Đukanović je poručio da nema ništa protiv toga da radnici traže svoja prava, ali da ima protiv načina na koji to rade.

- Radnici treba da rade i da "u hodu" zajedno rješavamo probleme. Autobuska stanica radi, linije prema Gornjim Podgradcima, Turjaku i Banjaluci funkcionišu, a narednih dana biće uspostavljen autobuski saobraćaj i na drugim linijama na podruju opštine - naglasio je Đukanović i dodao da rješava reprogram dijela duga prema banci.

Student iz Gradiške Denis Šulić, koji svakodnevno putuje u Banjaluku, plaši se da će novonastala situacija ugroziti veliki broj putnika.

- Posljedice štrajka bi mogli osjetiti mnogi srednjoškolci i studenti koji koriste usluge "Autoprevoza" i nadam da će se ubrzo naći rješenje da bi ovo preduzeće nastavilo sa funkcionisanjem - rekao je Šulić.

Optužbe

Slaviša Babičić ističe da je za loše stanje u gradiškom "Autoprevozu" kriv direktor Milan Đukanović, koji je, kako kaže, radio sve sam, bez konsultacije sa bilo kim.

- On je bio i direktor, pravnik, ma sve… Radio je kako je i šta je htio, nikog ništa nije pitao. Našu liniju za Banjaluku dao je drugom prevozniku bez konsultacije sa Upravnim odborom preduzeća, kao da je sve ovo njegovo lično vlasništvo - rekao je Babičić i dodao da je u posljednje vrijeme deset radnika dalo otkaz i prešlo da radi kod drugih prevoznika, dok je troje penzionisano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana