Аутобуси Аутопревоза из Градишке у леру, запослени страхују за радна мјеста

А. Јанковић, М. Вујић
Аутобуси Аутопревоза из Градишке у леру, запослени страхују за радна мјеста

- Радници "Аутопревоза" из Градишке ступили су јуче у штрајк затраживши исплату двије плате, те уплату доприноса од октобра прошле године.

Предсједник Синдикалне организације овог предузећа Славиша Бабичић појашњава да су возачи и аутомеханичари са радом стали још у петак, јер је тада директор "Аутопревоза" Милан Ђукановић донио одлуку да се обуставља превоз путника на свим линијама због блокаде рачуна, немогућности набавке горива, исплате обавеза према банци и радницима и немогућности одржавања текуће ликвидности.

- Иако је наш даљи посао под знаком питања, нећемо одустати од штрајка док захтјеви не буду испоштовани - рекао је Бабичић и додао да су у петак по завршетку радних обавеза паркирали аутобусе у гараже, вратили кључеве и документацију возила и од тада не раде.

- Возачи и аутомеханичари се воде на плаћеном одсуству, неке наше линије су преузели приватници, а станица данас ради за међународни саобраћај, али је сабласно без ђака и путника - рекао је Бабичић и додао да је јучерашњи штрајк подржао 31 радник, од око 40 запослених.

Према његовим ријечима, у овом предузећу је све мање-више функционисало како треба до уназад десет дана, када су чули да њихове линије преузимају други превозници због немогућности репрограма дуга.

- Прије 15 дана сам био на састанку са директором и договорили смо се да буде смањен број линија и да нико не остаје без посла, те да ће плате бити исплаћене. Сада остају да раде станица, ресторан и билетарница, док за нас возаче и механичаре нама више посла - каже Бабичић.

Додаје да је рачун предузећа блокиран већ три мјесеца.

Члан Синдикалног одбора предузећа Предраг Цвијић каже да су радници више пута од директора тражили исплату заосталих плата и уплату доприноса, али без успјеха.

- Послодавац је одлуком да обустави дјелатност превоза путника дужан и да донесе програм рјешавања питања вишка радника - додао је Цвијић.

Синдикални повјереник за Градишку, Лакташе и Србац Бошко Гргић каже да су разлози за штрајк у "Аутопревозу" оправдани. Ђукановић је поручио да нема ништа против тога да радници траже своја права, али да има против начина на који то раде.

- Радници треба да раде и да "у ходу" заједно рјешавамо проблеме. Аутобуска станица ради, линије према Горњим Подградцима, Турјаку и Бањалуци функционишу, а наредних дана биће успостављен аутобуски саобраћај и на другим линијама на подрују општине - нагласио је Ђукановић и додао да рјешава репрограм дијела дуга према банци.

Студент из Градишке Денис Шулић, који свакодневно путује у Бањалуку, плаши се да ће новонастала ситуација угрозити велики број путника.

- Посљедице штрајка би могли осјетити многи средњошколци и студенти који користе услуге "Аутопревоза" и надам да ће се убрзо наћи рјешење да би ово предузеће наставило са функционисањем - рекао је Шулић.

Оптужбе

Славиша Бабичић истиче да је за лоше стање у градишком "Аутопревозу" крив директор Милан Ђукановић, који је, како каже, радио све сам, без консултације са било ким.

- Он је био и директор, правник, ма све… Радио је како је и шта је хтио, никог ништа није питао. Нашу линију за Бањалуку дао је другом превознику без консултације са Управним одбором предузећа, као да је све ово његово лично власништво - рекао је Бабичић и додао да је у посљедње вријеме десет радника дало отказ и прешло да ради код других превозника, док је троје пензионисано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана