“Arhipelag” prvi zavrtio traku

Lj. A.
“Arhipelag” prvi zavrtio traku

Bijeljina - Filmom “Arhipelag” u bijeljinskom Muzeju Semberije otvorena je ovogodišnja smotra Etnološkog filma koju ova ustanova kulture realizuje u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu po deveti put.

Prve večeri posjetioci su imali priliku da pogledaju tri filma, italijansko-iranski  “Arhipelag”,  srpski “Cipovka - hleb koji se smeje na Mesec”, te belgijski film “Devojka sa Uesana”.

Prema riječima Tanje Lazić iz Muzeja Semberije 12 filmova koji će biti prikazani su iz takmičarskog programa ovogodišnjeg 27. međunarodnog festivala etnološkog filma i dva iz informativnog programa.

-        Publika će imati priliku da pogleda filmove iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Španije, Belgije, Italije i film rađen u koprodukciji Irana i Italije - rekla je Lazićeva.

Ona je rekla da se filmovi bave tradicijom, običajima različitih naroda kako našeg naroda tako i drugih naroda, i da je značaj ovih filmova za našu sredinu višestruk.

-        Mislim da je značaj u tome što nam različite živote, različitih naroda približava kako kroz tradicionalne vrijednosti, tako i savremene. Posebno je značajno ako govorimo o našem narodu jer se u mnogim filmovima bave različitim temama iz tradicionalnog života. Zanimljiv film  u tom smislu je “Svadbeni običaji u kosmajskom kraju” iz Srbije, kazala je Lazićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana