Академија поводом 100 година од завршетка Првог свјетског рата

Срна
Академија поводом 100 година од завршетка Првог свјетског рата

Приједор - Удружење за очување традиције из Приједора организовало је вечерас концертне академије у Позоришту Приједор што је била круна обиљежавања 100 година од краја Првог свјетског рата.

Директор овог удружења Жељко Шормаз изјавио је новинарима да су се опредијелили да низом манифестација ове године обиљеже тај врло значајан датум у историји српског народа.


"Жељели смо да дамо свој допринос обиљежавању овог великог датума, дајући хронолошки приказ прилика уочи тог рата, па до самог краја и велике побједе", рекао је Шормаз.

Члан овог удружења Дејан Карлица је у уводној ријечи на вечерањој академији истакао да је намјера била да се на овај начин ода дужно поштовање једном од највећих страдања српског, али и других народа у том ратном сукобу.

"Неподијељено је мишљење да је то најславније ратовање и најславнији подвизи како појединаца, тако и цјелокупог народа у нашој историји који заувијек остају у уџбеницима историје и уткани у идентитет српског народа", рекао је Карлица.

У вечерашњем програму учествовало је Академско друштво "Нови Београд", КУД "Кнешпоље" из Кнежице, чланови Удружења за очување традиције, глумци приједорског Позоришта и Светлана Спајић, извођач традиционалне српске пјесме.

Обиљежавање стогодишњице завршетка Првог свјетског рата, у организацији Удружења за очување традиције из Приједора, почело је предавањем Боривоја Милошевића о теми "Сто година од краја Великог рата, слободе и уједињења", а завршава се предавањем Светлане Спајић о теми "Српско традиционално пјевање данас".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана