Аџић: У 2017. остварен благи раст производње и запослености у Градишкој

Срна
Аџић: У 2017. остварен благи раст производње и запослености у Градишкој

Градишка - Начелник општине Градишка Зоран Аџић изјавио је да је стање у градишкој привреди и даље тешко, али да је у прошлој години остварен благи раст производње и запослености.

Аџић је, говорећи о извјештају у стању у привреди општине Градишка за 2017. годину на данашњем засједању Скупштине општине, истакао да је локална управа смањила износе разних накнада и да ће градишки привредници по том основу уштедјети око 200.000 КМ.


Он је додао да је локална управа радила и на враћању БФЦ стандарда, те је сада Градишка општина са повољним условима за улагања.

Према његовим ријечима, почела је изградња тржног центра у агро-индустријској зони у Новој Тополи, који ће запослити око 80 радника, као и погона за производњу текстила италијанске фирме “Калцедонија” која за почетак планира запослити око 100 радника.

“Највећи интерес је да у агро-зону доведемо инвеститора који ће отворити погон за откуп и прераду пољопривредних производа, а крајем овог мјесеца у Градишку ће доћи представници двије заинтересоване фирме”, рекао је Аџић.

Он је истакао да је локална управа исплатила сва средства предвиђена Програмом подршке пољопривреди за прошлу годину, наводећи да је од укупно 60 милиона КМ подстицаја Владе Републике Српске градишким пољопривредницима за 2017. годину исплаћено 10 милиона, а за ову годину предвићено је 11 милиона КМ подстицаја.

Одборници Скупштине општине Градишка усвојили су информацију о стању у привреди, о стању у пољопривреди на подручју општине за прошлу годину, о производњи и дистрибуцији топлотне енергије, функционисању цивилне заштите, стању противградне превентиве и стању у области шумарства и ловства на подручју општине у 2017. години.

Усвојен је и збирни извјештај Комисије за процјену штете на поплављеним подручјима општине Градишка током марта, у којем је наведено да је укупна штета од мартовских поплава скоро 590.000 КМ.

Изгласани су и приједлози одлука о управљању, грађењу, реконструкцији, одржавању и заштити локалних и некатегорисаних путева, улица у насељима и путних објеката, те о измјенама и допунама одлука о изради Стратегије општине Градишка за период 2018-2027. година и уређењу простора и грађевинском земљишту.

Усвојена је и одлука о измјени одлуке о комуналним таксама, одлука о допуни одлуке о начину плаћања комуналних услуга у систему обједињене наплате, чиме је предвиђено умањење рачуна свим редовним платишама за пет одсто, те одлуке о давању стана у закуп и поништењу одлуке о расписивању јавног огласа за давање у закуп пољопривредног земљишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана