Акумулирани губитак Рафинерије уља Модрича готово 50 милиона КМ

Агенције
Акумулирани губитак Рафинерије уља Модрича готово 50 милиона КМ

Модрича - Рафинерија уља Модрича наставила је негативно пословање и у првом полугодишту 2013. године.

Губитак у пословању износи 3,6 милиона КМ и за готово пола милиона је већи у односу на исти период прошле године.

Тај нови минус повећао је и акумулирани губитак Рафинерије уља Модрича на 49,8 милиона КМ, прецизира се у полугодишњем финансијском извјештају за 2013. годину, објављеном на Бањалучкој берзи.

Рафинерија уља је у првих шест мјесеци остварила приходе у износу од 28,6 милиона КМ, што је за готово 8,5 милиона КМ мање у поређењу с претходном годином када су износили 36,8 милиона КМ.

Приходи од продаје повезаним правним субјектима били су 17,3 милиона.

Просјечан број запослених по основу стања на крају мјесеца био је 580 и остао је исти у односу на 2012. годину.

Рафинерија уља у Модричи, као и Рафинерија нафте у Босанском Броду и бањалучки “Нестро петрол” су у већинском власништву руске компаније “Нефтегазинкор”.

У прошлогодишњем ревизорском извјештају наведено је да је Рафинерија уља у Модричи прихватила и потписала корпоративно солидарно јемство ради осигурања захтјева “Вњешеконом банке” из Москве као зајмодавца по кредиту склопљеном почетком 2008., којим је договорено достављање новчаних средстава до 40 милиона еура већинском власнику, руском предузећу “Нефтегаз”.

Ревизорска кућа “Deloitte” Бања Лука скренула је тада пажњу да је, по основу преузетог корпоративног солидарног јемства, Рафинерија уља тиме прихватила безувјетну уплату било којег износа до висине од 40 милиона еура зајмодавцу и то у случајевима доспјелих износа за уплату по споменутом кредиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана