Иницијатива из Фудбалског савеза Швајцарске: Двојни држављани да се одрекну једног пасоша

Агенције
Иницијатива из Фудбалског савеза Швајцарске: Двојни држављани да се одрекну једног пасоша
Иницијатива из Фудбалског савеза Швајцарске: Двојни држављани да се одрекну једног пасоша

берн - Провокација швајцарских репрезентативаца косовско - албанског поријекла на утакмици Свјетског првенства против Србије и даље је тема у Швајцарској и изазвала је нову дебату о игрању двојних држављана под швајцарском заставом, те из Фудбалског савеза (СФВ) сада долазе иницијативе да се двојни држављани, ако желе да играју за националну селекцију, морају одрећи другог пасоша.

СФВ, због великог притиска јавности, налази се у ситуацији да мора да дјелује, истиче швајцарски дневник “Тагесанзеигер “.

Лист указује да дрес Швајцарске носе играчи који воде поријекло из више држава, али да се дискусија у јавности води прије свега о фудбалерима албанског поријекла, који су и овај пут, због славља гестом „двоглавог орла” и провокацијом противника, поново подстакли дискусију, која се не може окарактерисати ксенофобичном.

Генерални секретар СФВ Алекс Мишер је, с тим у вези, предложио да убудуће двојвни држављани не треба да играју за репрезентацију.

Према његовој замисли програм подстицака СФВ стајао би тиме на располагању убудуће само оним младим фудбалерима који посједују само један пасош.

Двојни држављани, према Мишеру, ако желе да носе национални дрес Швајцарске, морали би да се одрекну другог пасоша.

„Овим приједлогом желимо да видимо мишљење друштва, а ако нико не дијели мој став онда је то исто тако у реду”, казао је он.

„То је као код дјетета из разведеног брака, који мора да се одлучи између мајке и оца. Било би олакшавајуће за многе играче ако би што прије донијели такву одлуку”, сматра Мишер.

“Тагесанзеигер” међутим, истиче да ће увијек постојати играчи који су емоционално везани за двије земље, па ни захтјев да се одрекну једног пасоша неће промијенити то да у срцу не носе емоције за земљу поријекла.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана