Додик: Утврђена траса аутопута кроз Бијељину, биће пројектован и дио Турског тока

Срна
 Додик: Утврђена траса аутопута кроз Бијељину, биће пројектован и дио Турског тока
Додик: Утврђена траса аутопута кроз Бијељину, биће пројектован и дио Турског тока

Бијељина - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је утврђена траса будућег аутопута Београд-Сарајево кроз Бијељину и затражио општу подршку локалне и републичке власти и јавности за овај велики инфраструктурни пројекат.

Након разговора са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем и састанка о будућем аутопуту, који је одржан у сједишту градске администрације, Додик је истакао да је Република Српска изградила 120 километара ауто-пута и да наставља са тим пројектом.

"Сви смо у доброј атмосфери да не губимо вријеме са становишта наше одговорности и да сви заједно радимо веома интензивно како бисмо створили услове да радови што прије почну", рекао је Додик.

Он је похвалио чињеницу да се при избору трасе кроз Бијељину водило рачуна о ставовима локалног становништва, да не би било негодовања или супротстављања изградњи.

"Тражи се од државних органа да што прије и на фер начин спроведу поступке изузимања земљишта, а Република Српска ће донијети закон који ће третирати трасу ауто-пута", додао је Додик.

Према његовим ријечима, уз трасу аутопута биће пројектован и гасовод, као дио "Турског тока".

"Бијељина је један од стратешки важних градова и радује ме да постоји добра сарадња органа. Желим да охрабрим сваку врсту сарадње која доприноси рјешавању проблема", поручио је Додик.

Он је напоменуо и да договорени пројекти морају бити брже реализовани.

Додик је најавио да ће Влада Републике Српске изаћи у сусрет Бијељини и омогућити додјелу и замјену земљишта на двије локације на којима ће бити измјештена Аутобуска станица и изграђена спортска хала.

Он је похвалио велики пројекат наводњавања који се спроводи у Семберији, нагласио да је осавремењен и систем противградне одбране, те истакао значај брзе изградње дринског насипа ради спречавања поплава какве су биле 2014. године.

"Тражим од свих да коначно буде утврђена траса и испуњени услови за повлачење кредита, јер новац за дрински насип је обезбијеђен и Република Српска улаже значајна средства у овај пројекат чији је значај огроман", рекао је Додик.

Он је најавио да ће Влада Републике Српске, а дијелом и град Бијељина, обезбиједити додатни новац, уз донацију Владе Србије од 500.000 КМ за изградњу школске сале у бијељинском насељу Патковача, као и додатних учионица.

Додик је рекао и да је Влада Републике Српске у прошлој години измирила све обавезе за подстицаје на подручју Бијељине од 15 милиона КМ и да се те обавезе редовно измирују и ове године.

"Имамо овдје добар развој ситуације по свим сегментима", оцијенио је Додик.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић оцијенио је разговор са Додиком као врло успјешан и навео да је договорен низ врло битних питања за град. 

Према Мићићевим ријечима, једно од важнијих је и помоћ при завршетку гасификације Бијељине. 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана