Плаво злато зелене планине Зеленгоре

Радмила Ђевић
Плаво злато зелене планине Зеленгоре

Фоча - Планина Зеленгора са свим својим јединственим љепотама и овог љета једна је од најатрактивнијих туристичких дестинација, али и један од адута укупне туристичке понуде Националног парка Сутјеска и општине Фоча.

До сада је у своје окриље примила на хиљаде туриста из свијета, а ових дана била је мјесто одржавања традиционалне манифестације "Дани боровнице" и планинарске акције "Језера Зеленгоре".

Са више од 2.000 метара надморске висине и површином од 150 километара квадратних, краљица међу планинама, како је углавном ословљавају, Зеленгора је свим својим посјетиоцима мелем за душу, лијек за тијело, еликсир живота. Њена чиста, незагађена средина, ендемско љековито биље чини је још вреднијом.

У августовским данима посебну чар дају јој слатки плодови боровнице, који су је преплавили и обојили у плаво. На једном од својих осам језера, названом Доње баре, угостила је бројне Фочаке, домаће и стране туристе, учеснике седмих "Дана боровнице", дарујући их бобичастим плодовима, чија су љековита својства позната од давнина.

- Овдје је прелијепо, за одмор најбоље, боровница има, може се набрати, ја ћу их искористити за сок, ликер, слатко, за јело, за неки љетни колач, а неизбјежне су крофне са боровницама. Боровнице са Зеленгоре су лијек за све - казала је Бобица Јеличић из Фоче.

Миланка Ђорем прије двадесет година била је чест гост зелене планине. Данас долази у потрагу за боровницама, љековитим биљем, одмором. Као љекар савјетује многима боравак у планини.

- Здраво је, ово је ваздушна бања, добра за све, смирује, релаксира, чисти и освјежава - истакла је Ђоремова.

Дане плавог злата на Зеленгори сваке године зачине планинари, учесници похода "Језера Зеленгоре". Љубитељи планине стижу са свих страна, из Србије, Словеније, широм Српске.

- Родом сам из Гламоча, али већ годинама живим у Београду. Три године долазим на одмор у Фочу, али први пут се сусрећем са језерима Зеленгоре. Немам ријечи да вам опишем то искуство, само знам да се враћам и догодине у овај земаљски рај - истакао  је Миленко Малешевић, планинар из Београда.

За зелену краљицу чуло се и до Њемачке, чији је туристи редовно походе.

- Ваша земља је предивна, ова планина је дивна, јединствена, имате све што желите, а пробали смо боровнице, нигдје нису тако слатке - утисци су брачног пара Марија и Уте Буме из Лајпцига.

Хит дестинација

У Туристичкој организацији општине Фоча су рекли да је Зеленгора најбоље излетиште и прави љетни хит за бројне свјетске туристе жељне планинског и авантуристичког туризма и јединственог одмора.

- Управо зато је она најбоља за седму манифестацију "Дани боровнице", која је окупила више од 40 наших суграђана, бројне стране госте и планинаре. Боровнице су брали ручно, што значи да су наши ранији апели берачима да се не уништавају уродили плодом - казала је директор Туристичке организације Љепосава Ђајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана