На темељима Осовице ниче нови манастир

Дејан Јовичић
На темељима Осовице ниче нови манастир

СРБAЦ - У Новој Веси код Српца, у подножју планине Мотајице, јуче су уз присуство више од двије хиљаде вјерника освештани темељи манастирског комплекса Благовијести пресвете Богородице.

Нови манастир биће изграђен на темељима некадашњег манастира Осовица који потиче из 14. вијека као задужбина краља Драгутина, а који су Турци прије 305 година потпуно срушили и уништили.

Манастирске темеље уз саслужење више од 20 свештеника и монаха освештао је епископ бањалучки Јефрем.

- Дошло је вријеме и појавила се генерација која ће пронаћи оно што је изгубљено, обновити што је порушено и изградити оно што је потребно српском народу - рекао је Јефрем.

За вршиоца дужности намјесника овог манастира постављен је монах Доситеј Црнчевић из манастира Липље.

Нови манастир располагаће са 30 хектара шуме и земље.

За кумове манастирског комплекса благословљени су директор предузећа “Шуме РС” Неђо Илић и министар за породицу, омладину и спорт РС Проко Драгосављевић.

Некадашњи манастир Осовица открио је и истражио познати археолог Милан Ђурђевић из Градишке који је са својим стручним тимом послије 437 дана истраживања дошао до података да се на овом подручју некад налазио средњовјековни манастир из доба владавине краља Владислава, сина краља Драгутина.

Према историјским подацима, манастир Осовица је у потпуности срушен и уништен од стране Турака 1695. године, а током ископавања овог подручја 2007. и 2008. године откривен је сјеверни зид манастира са пјевницом, остатак олтара и трпезарије и више остатака разних предмета од метала и керамике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана