Стиже 2,5 милиона евра за обнову Кастела

Јелена Бјелица
Стиже 2,5 милиона евра за обнову Кастела
Стиже 2,5 милиона евра за обнову Кастела

Реконструкција најстаријег историјског споменика у Бањалуци, тврђаве "Кастел", почеће ускоро јер је за реализацију овог пројекта одобрено 2,5 милиона евра од ИПA фондова Европске уније.


Ово је "Гласу Српске" потврдио градоначелник Драгољуб Давидовић.

- Коначну потврду о одобрењу средстава град би требало да добије данас. Одобрена средства довољна су за изградњу историјског музеја и то је прва фаза од укупно девет колико је планирано за комплетну реконструкцију Кастела. Пројектна документација је комплетно готова тако да ће се са изградњом почети што прије - објаснио је Давидовић.

Истакао је да је помоћ тражена од ИПA фондова јер је ријеч о веома скупој инвестицији.

- Преко Министарства цивилних послова конкурисали БиХ смо за средства ИПA фондова, која су одобрена у износу од 2,5 милиона евра - казао је Давидовић и додао да ће обнова Кастела допринијети и туристичкој понуди јер је најстарији историјски споменик у граду на Врбасу.

Према идејном рјешењу детаљна ревитализација тврђаве Кастел подијељена је у девет цјелина и свака ће бити грађена појединачно. То су хотел са пратећим садржајима који би требао да буде у садашњој артиљеријској касарни, културни центар са љетном позорницом, услужни и туристичко-информативни центар, градски врт, јавна гаража, спортско-рекреативни центар, приобаље уз Врбас и музеј који би требао да се смјести у камену зграду.

Директор Туристичке организације Бањалука рекао је да га веома радује што ће коначно почети обнова Кастела јер је то веома значајан културно-историјски споменик.

- Послије обнове Кастел ће представљати спој прошлости и садашњости и имаће велики значај како за Бањалучане тако и за туристе. Кастел ће свакако побољшати и туристичку понуду Бањалуке - истакао је Барашин. 

Бањалучани поздрављају коначни почетак обнове Кастела, једног од главних симбола Бањалуке.

- Било је вријеме да се крене са реконструкцијом јер Кастел све више пропада. То је дио историје и традиције Бањалуке и зато треба омогућити грађанима безбједан приступ. Сви ће једва дочекати да се обнови и да можемо отићи тамо да прошетамо, да и ми најзад имамо тврђаву која је туристичка атракција - казао је Бањалучанин Драган Милић.

Хотел

Град је прошле године упутио јавни позив потенцијалним инвеститорима за учешће у реализацију пројекта "Ремоделација и ревитализација тврђаве Кастел - Хотел са пратећим садржајима" при чему би град обезбиједио грађевинску дозволу али се нико није одазвао. Предвиђени трошкови за реализацију овог пројекта износе 8,9 милиона марака.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана