Stiže 2,5 miliona evra za obnovu Kastela

Jelena Bjelica
Stiže 2,5 miliona evra za obnovu Kastela

Rekonstrukcija najstarijeg istorijskog spomenika u Banjaluci, tvrđave "Kastel", počeće uskoro jer je za realizaciju ovog projekta odobreno 2,5 miliona evra od IPA fondova Evropske unije.


Ovo je "Glasu Srpske" potvrdio gradonačelnik Dragoljub Davidović.

- Konačnu potvrdu o odobrenju sredstava grad bi trebalo da dobije danas. Odobrena sredstva dovoljna su za izgradnju istorijskog muzeja i to je prva faza od ukupno devet koliko je planirano za kompletnu rekonstrukciju Kastela. Projektna dokumentacija je kompletno gotova tako da će se sa izgradnjom početi što prije - objasnio je Davidović.

Istakao je da je pomoć tražena od IPA fondova jer je riječ o veoma skupoj investiciji.

- Preko Ministarstva civilnih poslova konkurisali BiH smo za sredstva IPA fondova, koja su odobrena u iznosu od 2,5 miliona evra - kazao je Davidović i dodao da će obnova Kastela doprinijeti i turističkoj ponudi jer je najstariji istorijski spomenik u gradu na Vrbasu.

Prema idejnom rješenju detaljna revitalizacija tvrđave Kastel podijeljena je u devet cjelina i svaka će biti građena pojedinačno. To su hotel sa pratećim sadržajima koji bi trebao da bude u sadašnjoj artiljerijskoj kasarni, kulturni centar sa ljetnom pozornicom, uslužni i turističko-informativni centar, gradski vrt, javna garaža, sportsko-rekreativni centar, priobalje uz Vrbas i muzej koji bi trebao da se smjesti u kamenu zgradu.

Direktor Turističke organizacije Banjaluka rekao je da ga veoma raduje što će konačno početi obnova Kastela jer je to veoma značajan kulturno-istorijski spomenik.

- Poslije obnove Kastel će predstavljati spoj prošlosti i sadašnjosti i imaće veliki značaj kako za Banjalučane tako i za turiste. Kastel će svakako poboljšati i turističku ponudu Banjaluke - istakao je Barašin. 

Banjalučani pozdravljaju konačni početak obnove Kastela, jednog od glavnih simbola Banjaluke.

- Bilo je vrijeme da se krene sa rekonstrukcijom jer Kastel sve više propada. To je dio istorije i tradicije Banjaluke i zato treba omogućiti građanima bezbjedan pristup. Svi će jedva dočekati da se obnovi i da možemo otići tamo da prošetamo, da i mi najzad imamo tvrđavu koja je turistička atrakcija - kazao je Banjalučanin Dragan Milić.

Hotel

Grad je prošle godine uputio javni poziv potencijalnim investitorima za učešće u realizaciju projekta "Remodelacija i revitalizacija tvrđave Kastel - Hotel sa pratećim sadržajima" pri čemu bi grad obezbijedio građevinsku dozvolu ali se niko nije odazvao. Predviđeni troškovi za realizaciju ovog projekta iznose 8,9 miliona maraka.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana