Стиже 2,5 милиона евра за обнову Кастела

Јелена Бјелица
Стиже 2,5 милиона евра за обнову Кастела

Реконструкција најстаријег историјског споменика у Бањалуци, тврђаве "Кастел", почеће ускоро јер је за реализацију овог пројекта одобрено 2,5 милиона евра од ИПA фондова Европске уније.


Ово је "Гласу Српске" потврдио градоначелник Драгољуб Давидовић.

- Коначну потврду о одобрењу средстава град би требало да добије данас. Одобрена средства довољна су за изградњу историјског музеја и то је прва фаза од укупно девет колико је планирано за комплетну реконструкцију Кастела. Пројектна документација је комплетно готова тако да ће се са изградњом почети што прије - објаснио је Давидовић.

Истакао је да је помоћ тражена од ИПA фондова јер је ријеч о веома скупој инвестицији.

- Преко Министарства цивилних послова конкурисали БиХ смо за средства ИПA фондова, која су одобрена у износу од 2,5 милиона евра - казао је Давидовић и додао да ће обнова Кастела допринијети и туристичкој понуди јер је најстарији историјски споменик у граду на Врбасу.

Према идејном рјешењу детаљна ревитализација тврђаве Кастел подијељена је у девет цјелина и свака ће бити грађена појединачно. То су хотел са пратећим садржајима који би требао да буде у садашњој артиљеријској касарни, културни центар са љетном позорницом, услужни и туристичко-информативни центар, градски врт, јавна гаража, спортско-рекреативни центар, приобаље уз Врбас и музеј који би требао да се смјести у камену зграду.

Директор Туристичке организације Бањалука рекао је да га веома радује што ће коначно почети обнова Кастела јер је то веома значајан културно-историјски споменик.

- Послије обнове Кастел ће представљати спој прошлости и садашњости и имаће велики значај како за Бањалучане тако и за туристе. Кастел ће свакако побољшати и туристичку понуду Бањалуке - истакао је Барашин. 

Бањалучани поздрављају коначни почетак обнове Кастела, једног од главних симбола Бањалуке.

- Било је вријеме да се крене са реконструкцијом јер Кастел све више пропада. То је дио историје и традиције Бањалуке и зато треба омогућити грађанима безбједан приступ. Сви ће једва дочекати да се обнови и да можемо отићи тамо да прошетамо, да и ми најзад имамо тврђаву која је туристичка атракција - казао је Бањалучанин Драган Милић.

Хотел

Град је прошле године упутио јавни позив потенцијалним инвеститорима за учешће у реализацију пројекта "Ремоделација и ревитализација тврђаве Кастел - Хотел са пратећим садржајима" при чему би град обезбиједио грађевинску дозволу али се нико није одазвао. Предвиђени трошкови за реализацију овог пројекта износе 8,9 милиона марака.

Рођено 11 беба
Рођено 11 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана