Постављена спомен-плоча Небојши Глоговцу

Срна
Постављена спомен-плоча Небојши Глоговцу
Постављена спомен-плоча Небојши Глоговцу

Београд - На згради у Београду у којој је живио Небојша Глоговац постављена је спомен-плоча са његовим ликом и посветом “Принцу глуме и чуду од човека”, као и стиховима пјесме Душана Стојановића “Део светлости”.

Спомен-плоча је постављена у јуче, на његов рођендан, на зграду у Улици Страхињића Бана, а биће постављене и на Гундулићевом венцу и у Улици краља Бодина.


Иницијатива је потекла од студената једине класе коју је Глоговац водио, а плочу је по Стојановићевој замисли израдио уметнички дизајнер Драган Јовановић.

Стојановић је рекао да је спомен-плоча постављена да би се људи када прођу крај ње сјетили Глоговца, преносе “Вечерње новости”.

“Пожелели смо да се захвалимо Небојши за све оно што је учинио, а везано је за уметност коју смо заједно стварали. Ти млади људи су, оних неколико месеци колико су имали привилегију, ишли код њега на часове у жТеатар 78ж”, рекао је Стојановић.

Небојша Глоговац је рођен у Требињу 1969. године, а каријеру је започео је у Атељеу младих у Панчеву.

Играо је главне улоге у остварењима “Убиство с предумишљајем”, “Буре барута”, “Небеска удица”, “Муње”, “Кад порастем бићу кенгур”, “Клопка”, “Бранио сам Младу Босну”, “Кругови” и “Равна Гора”.

Вишеструко је награђиван за улоге у позоришту и на филму, а издвајају се “Стеријина награда”, “Цар Константин” и “Златна арена” за најбољу мушку улогу.

Преминуо је 9. фебруара 2018. године послије кратке и тешке болести у Клиничком центру Србије у Београду.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана